banner

Alergia na białko mleka krowiego – co jeść, by pokryć zapotrzebowanie na wapń?

Autor: Monika Hajduk

Alergia na bialka mleka krowiego jest jedną z najczęściej występującyh alergii u kobiet ciężarnych, młodych mam oraz dzieci. U dzieci uczulenie na alergeny mleka przeważnie ustępuje już w wieku 2-3 lat.

Zalecenia dla kobiety ciężarnej z alergią na białko mleka krowiego:

1. Zastosowanie diety eliminacyjnej - eliminacja mleka krowiego z diety i zastąpienie go hydrolizatymi mleka (krowiego lub mieszankami sojowymi).

2. Eliminacja dotyczy również przetworów mlecznych, a więc serów, twarogu, jogurtów, kefiru. Białko mleka krowiego można zastąpić pełnowartościowym białkiem roślinnym. Pamiętaj, że mleko może zawierać również makaron, pieczywo, przede wszystkim bułki pszenne, chałki, pieczywo chrupkie oraz krakersy! Przyczyną tego są stosowane przez piekarzy "proszki do pieczenia", które często są produkowane na bazie mleka. Coraz częściej producenci dodają mleko w proszku także do wyrobu wędlin i kiełabas, koncentratów zup i sosów, a nawet ketchupu i musztardy. Kapustą kiszoną często ubija się z serwatką, dlatego ją także trzeba przetestować.

3. Mleko krowie można zastąpić:

• mlekiem kozim, które jest tolerowane przez większość uczulonych na mleko krowie i może być używane zastępczo do wszystkich celów gospodarczych. W przypadku dzieci, które przez długie okresy są odżywiane wyłącznie lub głównie mlekiem kozim, konieczne są regularne badania krwi, aby w porę rozpoznać anemię wywołaną piciem mleka koziego (bardzo rzadka).

• mlekiem owczym, które nie jest szeroko dostępne, ale nadaje się równie dobrze jak mleko kozie.

• mlekiem sojowym, które zawiera wartościowe białka roślinne. W sklepach ze zdrową żywnością można otrzymać produkty z mleka sojowego w różnych postaciach.

4. Osoby, które nie mogą pić mleka, muszą dbać o odpowiednią ilość wapnia w diecie. Jego źródłem powinny warzywa zielone i warzywa strączkowe, sardynki.

5. Każda dieta eliminacyjna, zwłaszcza wykluczająca wiele artykułów spożywczych, może grozić wystąpieniem niedoborów pokarmowych. Należy więc zawsze stosować ją pod opieką lekarza i doświadczonego dietetyka.

Szklanka chudego mleka dziennie dostarcza ok. 250 mg wapnia. Jak dostarczyć organizmowi tę sama ilość wapnia, gdy nie tolerujemy nie tylko mleka, ale także jogurtów i innych przetworów z mleka?

Poniższa tabela przedstawia wymienniki wapniowe, czyli ilość produktu zawierającego 250 mg wapnia.

Produkt Ilość zawierająca 250 mg Ca Zawartość kcal w 1 porcji
Sardynka w oleju 75,75g 167,4 kcal
Soja 104g 397,28 kcal
Pasztet pieczony z kurczaka 265g 567,1 kcal
Śledź solony 403g 874,51 kcal
Chleb żytni pełnoziarnisty 378g 850,5 kcal
Ryż brązowy 781g 2514,82 kcal
Migdały 104g 594,88 kcal
Fasola 153g 440,64 kcal
Otręby pszenne 210g 388,5 kcal
Mak 20g 95,6 kcal
Szpinak 333g 53,28 kcal
Kakao 181g 810,88 kcal
Chleb chrupki 595g 2100,35 kcal
Parówki z kurczaka 555g 1437,45 kcal
Flaki 352g 295,68 kcal
Figi suszone 123g 292,74 kcal
Morela suszona 179g 508,36 kcal
Jarmuż 159g 46,11 kcal
Żeberka 892g 2863,32 kcal
Koncentrat 454g 417,68 kcal


Przykładowe potrawy bogate w wapń:

Fasolówka

Składniki:

1 szkl. suchej, uprzednio namoczonej na noc fasoli,
2 marchwie,
1 pietruszka,
2 cebule,
4 kartofle,
10 dkg boczku wędzonego,
1.2 l wody,
2 łyżki mąki,
majeranek i sól do smaku.

Sposób przyrządzenia:

Fasolę (wraz z wodą, w której się moczyła) oraz oczyszczone i pokrojone warzywa (cebulę tylko jedną) zalać wodą w szybkowarze, szybkowar zamknąć i ogrzewać 45 min. od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. W tym czasie pokroić boczek, usmażyć, zrumienić na nim oczyszczoną i drobno pokrojoną drugą cebulę. Z mąki i odrobiny wody zagnieść twarde ciasto. Po upływie przewidzianego czasu szybkowar otworzyć, postawić z powrotem na ogień i wetrzeć do zupy ciasto, posługując się tarką do jarzyn, zagotować. Posolić, dodać usmażony boczek z cebulą.


Kotlety sojowe z brązowym ryżem

Produkty:

1 szkl. brązowego ryżu,
2 szkl. soi,
5 ząbków czosnku,
1 łyżeczka soli,
1 duża cebula,
olej słonecznikowy,
bułka tarta,
5 bułek Graham,
5 szkl. gorącej wody,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
1 łyżka mąki z pełnego przemiału,
przyprawy do smaku

Sposób przyrządzenia:

Soję namoczyć przez noc, następnie gotować do miękkości przez ok. 1 godz. Dodać sól. Bułki zalać gorącą wodą, odczekać chwilę a następnie wraz z ugotowaną soją i posiekanym czosnkiem przepuścić przez maszynkę do mięsa. Dodać resztę składników, uformować kotlety, obtoczyć w tartej bułce i piec w piekarniku lub na oleju na patelni. Podawać z gotowanym brązowym ryżem.


Monika Hajduk
Dietetyk

Przeczytaj także: Zgaga – palący problem

Zobacz także:

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl