banner

Jajko w diecie dziecka

Autor: Magdalena Tęsiorowska

Jajko to jeden z najczęściej i najchętniej spożywanych przez dzieci produktów spożywczych, wielu rodziców uważa, że najlepszym rozpoczęciem dnia dla ich pociech sobie jest zjedzenie pysznej, pożywnej jajecznicy ze szczypiorkiem. To danie, które nie ma prawa nie wyjść, zawsze smakuje dobrze – czy to na śniadanie, czy na lunch, czy jako dodatek. Ale oprócz powszechnie znanej i spożywanej jajecznicy można podawać dziecku jajka w innych formach, możliwości jest wiele, chociażby jajka gotowane na twardo, na miękko, w koszulkach, jajka sadzone. Chyba każdy z nas w dzieciństwie ratował się naprędce przygotowanym koglem-moglem, gdy w domu nie było żadnych innych słodkości. Jajka jako składnik diety wprowadza się do żywienia małych dzieci – większość maluchów lubi delikatny smak gotowanego jaja i chętnie pałaszuje potrawy z ich dodatkiem. Dlaczego jajko jest tak zdrowe i pożywne ? Ponieważ zawiera duże ilości lecytyny.

Lecytyna – pogromca tłuszczu

Jest ona niezbędna dla wszystkich komórek organizmu, pełni kilka funkcji: stanowi składnik błon komórkowych, emulguje tłuszcz i cholesterol rozbijając je na małe cząsteczki i zapobiegając osadzaniu się ich na ściankach naczyń krwionośnych. Pomaga rozpuścić cholesterol w wodzie, tak by mógł być łatwo wydalony z organizmu. Badania pokazują, że regularne, codzienne spożywanie lecytyny zmniejsza poziom „złego” cholesterolu (LDL) a podnosi poziom cholesterolu „dobrego” (HDL) zapobiegając miażdżycy naczyń krwionośnych.

Około 50% lecytyny stanowią wielonienasycone kwasy tłuszczowe, głównie linolowy, który jest prekursorem tzw. prostaglandyn, które są substancjami podobnymi w działaniu do hormonów, regulują ciśnienie krwi oraz działają przeciwzapalnie i przeciwskrzepowo. Lecytyna dobrze działa na wątrobę: rozpuszcza cholesterol w żółci i chroni przed powstawaniem kamieni żółciowych. Uczestniczy w procesie hamowania niepożądanych procesów utleniania i poprawia działanie układu nerwowego. Wpływa pozytywnie na procesy uczenia się zapamiętywania.

Wpływ przygotowania jajek na zawartość lecytyny w żółtku

Znaczne straty tej drogocennej substancji następują w wyniku smażenia jajek (jajecznica) oraz przegotowania jajek, lub gdy przyrządzimy je w mikrofalówce. Najwięcej lecytyny zawierają jajka wiejskie pochodzące od kur z hodowli z wolnym wybiegiem i powinny być spożywane jako sadzone lub jako tzw. jajka w koszulkach.

Podsumowując – jeśli chcemy, by nasze dzieci rozwijały się prawidłowo to powinniśmy podawać im jajka jak najczęściej -dostarczają one organizmowi wielu korzystnych składników odżywczych.

mgr inż. Magdalena Tęsiorowska
Dietetyk

Przeczytaj także: Owoce najlepsze w pierwszej połowie dnia

Zobacz także:

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl