banner

Wzdęcia u dziecka

Autor: Agnieszka Daria Kula

Moja 8 letnia córka rozwija się prawidłowo, waży 28 kg. 2 razy dziennie zjada 200 mililitrów kaszki manny błyskawicznej (bardzo ją lubi), ale je też wszystko. Niestety bardzo męczą ją gazy, nie ma przy tym bólu .Jaka jest przyczyna tych ciągłych wzdęć?

Wzdęcia i gazy mogą mieć różnoraką przyczynę.

• Błędy dietetyczne są najczęstszym powodem opisanych przez Panią dolegliwości. Przewód pokarmowy dziecka jest bardziej delikatny i gorzej radzi sobie z ciężkostarwnymi potrawami i produktami. Na szczególną uwagę należy zwrócić podając dziecku warzywa strączkowe (fasola, soja, groch, soczewica, ciecierzyca), warzywa kapustne, cebulę, poza tym potrawy smażone, ostro przyprawione, tłuste. Najlepiej podawać potrawy gotowane w wodzie i na parze, duszone bez obsmażania, pieczone
w folii.

• Dobrze, żeby przeanalizowała Pani jadłospis córeczki. Może w ostatnim czasie dostarcza ona sobie wraz z dietą więcej błonnika pokarmowego (spożywa więcej ciemnego pieczywa, grubych kasz, razowych makaronów, owoców i warzyw). Ilość błonnika pokarmowego należy zwiększać stopniowo, powinno to łączyć się ze zwiększoną podażą płynów. Jeżeli w diecie córeczki są napoje gazowane to należy je wyeliminować.

• Myślę, że dobrym pomysłem jest notowanie przez kilka dni wszystkiego co zjada dziecko. W ten sposób będzie Pani mogła wychwycić ewentualnie po jakich produktach pojawiają się dolegliwości i wyeliminować je z diety.

• Nietolerancja cukru mlecznego jakim jest laktoza może objawiać się między innymi wzdęciami. Przewód pokarmowy nie radzi sobie z rozkładem dwucukru jakim jest laktoza. Cukier ten zaczyna fermentować w jelicie grubym, dochodzi do zwiększonej produkcji gazów i wzdęć. Na rynku jest dostępne mleko o obniżonej zawartości laktozy, a także bez laktozowe.

• Nietolerancja glutenu. Gluten jest białkiem wystepującym w ziarnach zbóż (w pszenicy, owsie, jęczmieniu i życie). Jednak eliminacja z diety glutenu musi być poparta wcześniejszym wywiadem lekarskim i odpowiednimi badaniami.


• Nadmiar węglowodanów w diecie również może wywołać wzdęcia. Dotyczy to nie tylko dzieci, ale także osób dorosłych. Ograniczeniu powinny więc ulec dosładzane kaszki (najlepiej wybierać takie bez dodatku cukru,), słodkie napoje, kompoty, napoje przyrządzane ze skondensowanych syropów owocowych, słodycze. Pisze Pani, że córeczka spożywa 2 razy dziennie kaszki błyskawiczne, radzę ograniczyć takie produkty. Zamiast nich włączyć do diety naturalne płatki i kasze, przyrządzić je z dodatkiem suszonych i świeżych owoców, nasion czy orzechów. Taki posiłek dostarczy wielu witamin, składników mineralnych, błonnika pokarmowego bez zbędnego dodatku cukru jak w kaszkach błyskawicznych.

• Jeżeli córeczka dobrze toleruje produkty mleczne warto podawać jej mleczne produkty fermentowane: naturalny kefir, jogurt, maślankę, zsiadłe mleko, które są źródłem korzystnych bakterii.

• Pośpiech w czasie posiłków powoduje, że połyka się dużą ilość powietrza. To również sprzyja wzdęciom. Pory posiłków należy uregulować, atmosfera powinna być spokojna, w czasie posiłku nic nie powinno dziecka rozpraszać. Każdy kęs jedzenia dziecko musi dokładnie przeżuć.

• Proszę pamiętać, że dzieci mają mniejsze zapotrzebowanie energetyczne niż osoby dorosłe. Rodzice czy opiekunowie dzieci czasami zapominają o tym. Wydaje im się , że ich dziecko zjada za mało. Nie powinno się przekarmiać dzieci, bowiem nie dość że prowadzi to do nadwagi i otyłości, może także wywołać dyskomfort w jamie brzusznej. Należy zawsze kierować się apetytem dziecka.

Jeżeli uporczywe wzdęcia i gazy będą nadal się utrzymywać proszę zgłosić się do lekarza, który zleci wykonanie odpowiednich badań, ustali przyczynę dolegliwości i rozpocznie odpowiednie leczenie.

mgr Agnieszka Daria Kula
Dietetyk

Przeczytaj także: Co przygotować dziecku do szkoły?

Zobacz także:

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl