banner

Płatki kukurydziane Corn Flakes

Autor: Magdalena Uchman

Witam. Proszę o pomoc czy zwykłe płatki kukurydziane nadają się dla 3 latka?

Podstawowe informacje o produkcie:
Nazwa produktu: Nestlé Corn Flakes. Płatki kukurydziane z witaminami. Produkt bezglutenowy.
Kategoria: Płatki kukurydziane do mleka
Producent: Nestlé
Opakowanie: 250g
Skład: grys kukurydziany (98,6%), cukier, sól, glukoza, cukier brązowy, syrop cukru inwertowanego, melasa cukru trzcinowego, regulator kwasowości (fosforany sodu), substancje wzbogacające: witaminy (niacyna, kwas pantotenowy, ryboflawina (B2), witamina B6, kwas foliowy)

Wartość odżywcza:
Wartość energetyczna: 381kcal/100g produktu
Białko: 7,3 g/100g produktu
Węglowodany: 83,4g/100g produktu, w tym cukry: 8,8 g/100g produktu
Tłuszcz: 1,3g/100g produktu, w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,6 g/100g produktu
Błonnik: 3,0 g/100g produktu

Zalety:

- dodatek witamin
- produkt bezglutenowy

Wady:

- produkt wysoko przetworzony
- zawiera niewielką ilość błonnika
- niewielki dodatek cukru

Co na to Ekspert?
mgr Magdalena Uchman, dietetyk

Pełnoziarniste produkty zbożowe powinny stanowić podstawę codziennej diety dzieci jak i osób dorosłych. Są one podstawą energetyczną codziennej diety, ponieważ dostarczają węglowodanów złożonych, poza tym są źródłem witamin (zwłaszcza z grupy B), składników mineralnych oraz błonnika.

Niestety nie da się tego powiedzieć o płatkach Corn Flakes. Płatki te to produkt wysoko przetworzony i z naturalnością ma niewiele wspólnego. Nie dostarczają, węglowodanów złożonych, a witaminy i składniki mineralne muszą być dodawane w procesie produkcyjnym. Bez tych dodatków witaminowych byłby to produkt całkowicie bezwartościowy.

Zaletą płatków Corn Flakes w porównaniu z innymi płatkami śniadaniowymi jest minimalny dodatek cukru. Według deklaracji na opakowaniu w 100g znajdziemy tylko 8,8g cukru. Kolejną zaletą płatków jest możliwość szybkiego przygotowania śniadania. Wystarczy wsypać płatki do mleka, jogurtu, kefiru czy maślanki. Jeszcze inną, zdecydowanie najmocniejszą zaletą tych płatków jest to, że są bardzo chrupiące i dlatego dzieci je lubią i chętnie jedzą. I według mnie na tym zalety tych i podobnych płatków się kończą.

Oczywiście płatki takie mogą znaleźć się w diecie dziecka, jednak powinny być one podawane sporadycznie i najlepiej w zalecanej ilości.

Warto od najmłodszych lat przyzwyczaić dziecko do spożywania pełnowartościowych posiłków składających się z naprawdę wartościowych produktów. Dużo lepszym rozwiązaniem na śniadanie są zwykłe naturalne płatki (owsiane, jęczmienne, pszenne, żytnie, czy nawet ryżowe). Zamiast płatków możemy także wykorzystywać różnego rodzaje kasze. Z dodatkiem miodu, świeżych (czy nawet mrożonych) owoców są na prawdę znakomite i smaczne. Wadą jest tylko niestety czas przygotowania takiego pełnowartościowego śniadania. Ale dla chcącego nic trudnego!

Generalna ocena w skali 1-5:
3,5

Zapraszamy wszystkie Mamy do nadsyłania nazw produktów, które warto wziąć pod lupę. Zanalizujemy zarówno te sprawdzone, jak i niesprawdzone w kuchni, przedstawimy ich wartość odżywczą, zastosowanie i rekomendację dietetyczną.

mgr Magdalena Uchman
Dietetyk

Przeczytaj także: Serek homogenizowany 0% BAKOMA

Zobacz także:

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl