banner

Tran na zdrowie!

Autor: Natalia Ciesielczuk

W dzisiejszych czasach społeczeństwo nie zwraca zbyt dużej uwagi ani na jakość spożywanych produktów ani na sposób swojego odżywiania. Żyjemy szybko, w ciągłej gonitwie, zabieganiu, braku czasu i stresie. Wszystkie te czynniki decydują o pojawianiu się wielu nieprawidłowości w codziennej diecie. Jedną z takich nieprawidłowości jest niedobór kwasów omega-3. Aby wyrównać powstałe niedobory coraz częściej sięgamy po suplementy. Pod pojęciem „suplementacja” rozumiemy dostarczanie organizmowi deficytowych substancji, które mogą występować w postaci kapsułek, tabletek, płynów albo proszków.

Istnieje coraz więcej dowodów na to, że kwasy tłuszczowe omega-3 odgrywają ważną rolę w zapobieganiu i leczeniu wielu chorób, takich jak niektóre nowotwory, różnego rodzaju zapalenia (np. reumatoidalne zapalenie stawów, zapalenie jelit) oraz zaburzenia na tle układu nerwowego, np. depresja. Jednak trzeba pamiętać, że przede wszystkim obniżają ryzyko zachorowania na choroby sercowo- naczyniowe.

Ze względu na to, że nasz organizm nie potrafi syntezować enzymów, tworzących podwójne wiązania w pozycji omega-3, kwasy te musimy przyjmować razem z pożywieniem. Niemal jedynym źródłem kwasów omega-3 są ryby, zwłaszcza te morskie (łosoś, makrela, dorsz, tuńczyk), a największe jego ilości dostarczamy do organizmu spożywając rybi tran. Tran jest ciekłym tłuszczem, który uzyskuje się ze świeżej wątroby dorsza atlantyckiego lub z innych ryb z rodziny dorszowatych.

Właściwości tranu znane są już od tysięcy lat. Jego ojczyzną jest Norwegia. Jak większość olejów, które są pochodzenia rybiego, tran zawiera bardzo wysoki poziom kwasów tłuszczowych omega-3, a przede wszystkim kwasy EPA i DHA. EPA wpływa na układ sercowo- naczyniowy, zaś DHA jest ważnym składnikiem tkanki nerwowej, w szczególności kory mózgowej i siatkówki. Olej z wątroby dorsza zawiera także witaminy A i D.

Tran jest szeroko stosowany w celu łagodzenia dolegliwości bólowych i sztywności stawów, związanych z zapaleniem stawów. Może mieć także pozytywny wpływ na nasze serce i kości. Pomocny jest również w procesie gojenia się ran skórnych, korzystnie wpływa na włosy, paznokcie oraz zęby. Olej z wątroby dorsza może być bardzo dobrym środkiem wspomagającym długotrwałe leczenie stwardnienia rozsianego. Dodatkowo, stosowanie tego oleju przez kobiety w ciąży wiąże się z niższym ryzykiem wystąpienia cukrzycy typu I u dziecka.

Z tego względu, że spożycie ryb cały czas nie jest wystarczające, na rynek wprowadzane są produkty wzbogacane o kwasy omega-3 z oleju rybiego. Dodatkowo, zwiększa się również dostępność w handlu suplementów takich jak tran w kapsułkach czy płynie, po które warto sięgać, ze względu na płynące z tego zdrowotne korzyści.

mgr inż. Natalia Ciesielczuk
Dietetyk

Przeczytaj także: Bazylia – aromatyczne zioło pełne słońca

Zobacz także:

Kategorie

Pierwszy w Polsce kurs programowania dla dzieci, gdzie uczymy tworząc prawdziwe programy, a nie gry.
Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.