Nasi eksperci

Wyszukaj przepis

Zadaj pytanie

Nie wiesz jak karmić roczne dziecko, dziecko nie chce jeść warzyw.

Zadaj pytanie

Dodaj swój przepis

Znasz smaczne zdrowe przepisy?
Twoją zupę zje nawet największy niejadek?


Dodaj przepis

Spis treści

O nas

Strona internetowa www.Przepisy-dla-dzieci.pl skierowana jest do Mam oraz Osób, które przygotowują posiłki dla niemowląt, dzieci, mają problemy z dietą swojego dziecka lub rodziny, chcą się zdrowo odżywiać.

Na stronie znajdziecie przepisy na pierwsze przeciery, zupki dla niemowląt a także wiele ciekawych przepisów na posiłki dla starszych dzieci. Staramy się, aby przepisy zamieszczane na stronie były zdrowe, urozmaicone oraz łatwe w przygotowaniu. Wiele przepisów na stronie zostało zamieszczonych przez Dietetyków.

Na stronie Przepisy-dla-dzieci.pl znajdziecie także Porady Ekspertów żywieniowych. Odpowiadamy na Wasze pytania, pomagamy wam zrozumieć zasady zdrowego żywienia.

Dla osób, które potrzebują indywidualnej porady Nasi Dietetycy opracowują pełnowartościowe jadłospisy (z przepysznymi i zdrowymi przepisami – Stwórz sobie zdrową książkę kucharską), wykonują profesjonalną analizę diety (na podstawie, której dowiesz się jakie błędy popełniasz, jakie potencjalnie masz niedobory, problemy z dietą pokazujemy jak powinnaś zmienić dietę Swoją lub dziecka). Dodatkowo nauczamy jak należy układać pełnowartościowy jadłospis dla dziecka i całej rodziny, nauczamy zdrowych nawyków żywieniowych oraz dokonywania mądrych decyzji zakupowych. Wiedza ta jest niezbędna aby dziecko, ale i cała rodzina odżywiała się zdrowo i nie miała żadnych niedoborów witamin czy składników mineralnych.

Jeśli chcesz porozmawiać z Dietetykiem możesz zaprosić Dietetyka do swojego domu lub spotkać się z Nami na naszych Warsztatach Żywieniowych. Serdecznie zapraszamy.

Nasza oferta

  • Porady, konsultacje w zakresie zdrowego odżywiania dla niemowląt, dzieci, kobiet planujących ciąże, w ciąży, karmiących, odchudzających się, dla całej rodziny
  • Nauka zdrowego żywienia (Nauka układania jadłospisu, zdrowych nawyków, dokonywania mądrych decyzji zakupowych)
  • Pomoc w rozszerzaniu diety niemowląt, ustaleniu pełnowartościowej diety dla niejadków.
  • Analiza diet niemowląt, dzieci, kobiet planujących ciąże, w ciąży, karmiących, odchudzających się – wskazanie błędów, niedoborów w diecie, korekta diety
  • Konsultacje oraz planowanie pełnowartościowych jadłospisów dla niemowląt, dzieci, kobiet planujących ciąże, w ciąży oraz matek karmiących.
  • Układanie pełnowartościowych, zdrowych jadłospisów dla przedszkoli, szkół.
  • Układanie jadłospisów na przyjęcia urodzinowe dla dzieci z chorobami dietozależnymi.
  • Pełnowartościowe jadłospisy wegetariańskie dla dzieci , kobiet, rodziny
  • Leczenie nadwagi i otyłości oraz terapia zaburzeń odżywiania.
  • Układanie pełnowartościowych jadłospisów uzupełniających niedobory.
  • Diety i konsultacje w chorobach, dolegliwościach kobiecych (m.in. cukrzyca ciążowa, choroby przewodu pokarmowego, alergie pokarmowe, nadciśnienie, niedobory witaminowe).
  • Diety i konsultacje w chorobach dziecięcych (m. in. alergia, anemia, celiakia, niedobory witaminowe).
  • Warsztaty żywieniowe indywidualne (z dojazdem do Klienta) i grupowe. Edukacja żywieniowa całej rodziny. Szczegóły w zakładce Dieta oraz Warsztaty.

Potrzebujesz innej konsultacji, porady napisz do nas na e-mail: Justyna@przepisy-dla-dzieci.pl.

Opinie

Szybka realizja, pełen profesjonalizm Olga

Bardzo fajny jadłospis. Wiele ciekawych potraw. Synek przybrał na wadze :) Justyna

Korekta jadłospisu uświadomiła mi, że moje dziecko otrzymywało zbyt wiele słodkich posiłków, zbyt wiele przekąsek itp. Polecam Pani Dietetyk pomaga uporządkować wiedzę Ola K.

Polecam Panią Alicję, nie tylko pomogła mi zrozumieć jakie porcje są odpowiednie dla dziecka, udzieliła bardzo wyczerpujących informacji na temat diety mojego dziecka. Dziękuję :) Justyna

Komleksowa nauka żywienia pokazała mi jakie błędy żywieniowe popełniam. Wiedza dostosowana do moich potrzeb (mieszkam w Norwegii). Szybki kontakt i realizacja zlecenia Noemi

Jadłospis pomaga układać menu dla dziecka. Ciekawe przepisy ALINA

Bardzo pomocny przy alergii, dziękuję Pani Agnieszce za wiele wskazówek. Marcelina

Terminowa realizacja usługi, szybki kontakt i przesłane materiały. Panie odpowiadają także na pytania po otrzymanym jadłospisie. Polecam Agnieszka

Za tę cenę spodziewałam się standardowego jadłospisu. Panie bardzo mnie zaskoczyły. Otrzymałam jadłospis z wieloma wskazówkami jak przygotowywać posiłki przy alergii dziecka, z dokładnymi przepisami. Naprawdę warto zamówić. Marta

Jadłospis okazał się udanym zakupem. Pomysłowe przepisy. Polecam. ANN21

Jadłospis okazał się bardzo dobrym zakupem:) przepisy się sprawdziły ale nie wszystko synkowi smakowało z tego co zaobserwowałam nie lubi on cukinii, kabaczka czy bakłażana Margareta

Analiza diety to strzał w 10. Nie wiedziałam że aż tyle błędów popełniam. Dziękuję za wskazówki oraz smakowite przepisy. JuliaiPaweł

Dziękuję za analizę diety. Szczegółowe wytyczne bardzo mi pomogły i udało mi się karmić synka jeszcze przez 6 miesięcy. Nie chodziłam głodna i zdenerwowana. Dziękuje Syta83

Bardzo dobry kontakt, szybka realizacja zlecenia. Napewno jeszcze zamówię jadłospis.Ola

Opinie anonimowe po naszych Warsztatach:

Bardzo dziękuję za warsztaty. Było na prawdę warto. Dużo się dowiedziałem. Myślę, że musi je Pani częściej organizować i dotrzeć do większej liczby osób. W trosce o dobro naszych dzieci każdy powinien być świadomy co je, a najważniejsze co daje jeść swojemu dziecku. Pozdrawiam

Fajne materiały, praktyczne wskazówki, przyjemna atmosfera i można przyjść z dzieckiem. Warsztat przedłużył się o godzinę :) tak fajnie nam się wszystkim rozmawiało.

Pierwszy raz uczestniczyłam w szkoleniu gdzie były tylko trzy mamy :). Dzięki temu super przyjemna atmosfera, otrzymałam wiele wskazówek do diety dziecka. Cudowna współpraca także po zakończonym szkoleniu.

Szkolenie było ciekawe i osobom początkującym w żywieniu dzieci z pewnością może dać wiele cennych informacji.

Polecam szkolenie wszystkim zapracowanym mamom, które nie wiedzą jak zdrowo odżywiać dziecko. Dowiedziałam się, co powinien i może jeść synek.

Podsumowało całą moją dotychczasową wiedzę i rozwiało jakieś niedociągnięcia.

Szkolenie uzupełniło moje dotychczasowe wiadomości na temat diety, uzyskałam podpowiedź na problematyczne kwestie

Bardzo praktyczne wskazówki, które na pewno pomagają bardziej świadomie traktować kwestię odżywiania maluchów.

Szkolenie bardzo interesujące, ukazujące nowe spojrzenie na kwestie żywienia dzieci i spożywania posiłków przez całą rodzinę. Pomocne przy układaniu menu dziecka.

Jestem zadowolona. Super atmosfera i dużo cennych informacji. Tylko teraz wprowadzić to w życie.

Jestem w pełni usatysfakcjonowana przebiegiem i wyczerpującym tematem warsztatu.

Interesujące spotkanie. Polecam.

Szkolenie jest prowadzone przez osoby o dużej wiedzy popartej doświadczeniem.

Super !!! Dziękuję.

Panie podchodzą do tematu bardzo profesjonalnie i rzeczowo. Olbrzymi plus za to.

Merytoryczne uwagi i szczegółowa analiza zagadnienia.

Bardzo przydatne szkolenie. Porządkuje wiedzę na temat żywienia małych dzieci. Super miła atmosfera. Polecam.

Polecam ! Każdy młody rodzic powinien tu być !

Bardzo przyjemna atmosfera warsztatów, ogólnie super, choć mało czasu na tyle pytań!:)

Bardzo sympatyczna prowadząca, miła atmosfera, rozbudująca zaufanie wiedza. Cieszę się że tu przyszłam.

Bardzo miłe spotkanie pełne istotnych informacji – polecam.

Bardzo dostępna forma. Krótkie, zwięzłe odpowiedzi, odpowiednie do ilości czasu. Bieżąca wiedza.

Zapraszamy do przesyłania opinii po warsztatach, wykonanej analizie, opracowanym jadłospisie. Pozwoli to innym mamom podjąć decyzję.

Zespół

Układają diety:

mgr Alicja Hojda-Dumania

Alicja Hojda Dietetyk na portalu www.przepisy-dla-dzieci.pl

Ukończyła studia na kierunku zdrowie publiczne, specjalność: dietetyka kliniczna i zasady żywienia na Uniwersytecie Medycznym w Lublinie oraz na kierunku dietetyka na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym.

Doświadczenie zawodowe zdobyła w trakcie zajęć klinicznych oraz praktyk studenckich w wielu placówkach medycznych, m.in. w Dziecięcym Szpitalu Klinicznym w Lublinie, Instytucie Pomnik -Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie, Samodzielnym Publicznym Dziecięcym Szpitalu Klinicznym przy ul. Działdowskiej w Warszawie, Centralnym Szpitalu Klinicznym MSWiA w Warszawie.

Jak sama twierdzi, najlepiej zna się na leczeniu cukrzycy, celiakii oraz alergii gdyż sama się z nimi zmaga, a żadne zajęcia na studiach nie dadzą człowiekowi takiej wiedzy, jak doświadczenia osobiste. Obie swoje prace dyplomowe poświęciła tematowi edukacji osób z cukrzycą. Stale poszerza i uaktualnia swoją wiedzę poprzez uczestnictwo w konferencjach naukowych i czytanie fachowej literatury. Jest członkiem Polskiego Stowarzyszenia Diabetyków oraz Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. Udziela porad na portalach internetowych.

Na co dzień kieruje się dwiema głównymi zasadami: "Jesteśmy tym, co jemy" oraz "Sport może zastąpić wiele leków, ale żaden lek nie zastąpi sportu".

mgr Magdalena Uchman

Magdalena Gronau

Dietetyk na portalu www.przepisy-dla-dzieci.pl

Ukończyłam kierunek Dietetyka na Wydziale Nauki o Zdrowiu (Warszawski Uniwersytet Medyczny) uzyskując tytuł magistra. Podczas studiów odbyłam szereg praktyk z dietetyki klinicznej w warszawskich szpitalach (min. w Wojewódzkim Szpitalu Bródnowskim, Samodzielnym Publicznym Dziecięcym Szpitalu Klinicznym, Instytucie „Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka” w Klinice Kardiologii, Samodzielnym Publicznym Centralnym Szpitalu Klinicznym ul. Banacha, Szpitalu Ginekologiczno-Położniczym im ks. Anny Mazowieckiej, w wielu klinikach Centralnego Szpitala Klinicznego MSWiA) oraz poradniach (np. Poradnia Chorób Metabolicznych Instytutu Żywności i Żywienia) i domach opieki. Pozwoliło mi to na poznanie specyfiki pracy w zawodzie dietetyka i realnych problemów ludzi potrzebujących wsparcia w tej dziedzinie. Brałam czynny udział w zajęciach uczelnianego koła naukowego „Studenckie koło naukowe Dietetyków”, a także uczestniczyłam w wielu konferencjach naukowych. W pracy licencjackiej przedstawiałam innowacje w mieszankach mlecznych dla niemowląt, natomiast w ramach pracy magisterskiej miałam okazję zapoznać się ze specyfiką żywienia zbiorowego zamkniętego w areszcie śledczym, co również było ciekawym doświadczeniem pozwalającym na poznanie zarówno zasad jak i norm żywienia zbiorowego.

Dietetyka zawsze była moją pasją, wiem jak ważna jest wiedza w tej dziedzinie i jak istotna dla wielu ludzi jest prawidłowa dieta, a zwłaszcza dla młodych mam i ich pociech. Wybrałam ten kierunek kształcenia ze względu na chęć pomagania innym. Poza dietetyką jestem miłośniczką zwierząt. Lubię fotografię, dobrą książkę i szum morza.

mgr Anna Baczyńska

Anna Baczyńska

"Ukończyła studia kierunku Dietetyka na Poznańskim Uniwersytecie Medycznym zdobywając tytuł magistra.

Prowadziła warsztaty zdrowego gotowania dla dzieci szkół podstawowych. Brała udział w ogólnopolskim projekcie „Zdrowo jemy, zdrowo rośniemy”, gdzie analizowała jadłospisy w żłobkach, wprowadzała zmiany żywieniowe oraz edukowała pracowników i rodziców, by od najmłodszych lat uczyć dzieci prawidłowych nawyków żywieniowych. W swojej pracy licencjackiej skupiła się na chorobach cywilizacyjnych XXI wieku spowodowanych nieprawidłowym stylem życia, ich zapobieganiu i leczeniu żywieniowemu. Podczas studiów magisterskich prowadziła badania nad probiotykami i mikroflorą jelit.

Swoje doświadczenie zawodowe zdobywała czynnie uczestnicząc w kołach naukowych Dietetyki, działając w poradni Nadciśnienia Tętniczego i chorób Metabolicznych, tworząc artykuły do poradnika dla osób otyłych, odbywając liczne praktyki na oddziałach i w poradniach szpitalnych, biorąc udział w szkoleniach z zakresu dietetyki i licznych konferencjach naukowych.

Wolny czas spędza w kuchni ciesząc się gotowaniem i fotografując dania, dzięki temu łączy dwie swoje największe pasje. Uczęszcza na warsztaty kulinarne, by rozwijać swoje umiejętności kulinarne. Jej specjalnością jest kuchnia bezglutenowa. W swojej praktyce zawsze stawia na profilaktykę i kieruje się hasłem „Lepiej zapobiegać, niż leczyć”. "


Eksperci na stronie:

 

mgr Agnieszka Tokarz

Agnieszka Tokarz

Ukończyłam studia licencjackie z dietetyki na Uniwersytecie Jagiellońskim, obecnie kontynuuje naukę na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym. W trakcie ostatnich lat odbyłam liczne praktyki w Polsce (Szpital im. Ludwika Rydygiera w Krakowie, Szpital Uniwersytecki, Szpital im. Zofii z Zamoyskich Tarnowskiej w Tarnobrzegu), jak i za granicą (Azienda Ospedaliera Universitaria a Napoli we Włoszech).

Co ponadto ? Interesuje mnie jedzenie i wszystko, co z nim związane ! Uwielbiam gotować, eksperymentuję w kuchni wegańskiej i wegetariańskiej, ukończyłam również kurs dietetyki sportowej. Jestem też diet coachem z ukończonym kursem z zakresu psychodietetyki, więc mogę Ci pomóc w codziennych trudnościach, jakie napotykasz w swojej diecie.

Moje motto „ W walce między sercem a mózgiem, zwycięża w końcu żołądek” (Stanisław Jerzy Lec)

Adrianna Jurczak

Adrianna Jurczak

Jestem absolwentką kierunku dietetyka na Wydziale Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Medycznego w Łodzi. Studia na Uniwersytecie Medycznym umożliwiły mi naukę profesjonalnego podejścia do pacjenta, poprzez liczne zajęcia kliniczne w szpitalach (min. Instytut Centrum Zdrowia Matki Polki, Uniwersytecki Szpital Kliniczny nr 1 im. N. Barlickiego)

W toku studiów odbyłam również liczne praktyki min. w przedszkolach, poradniach dietetycznych, domach pomocy społecznej, dzięki czemu poszerzałam swoją zdobytą wiedzę i wykorzystywałam ją w praktyce poprzez pracę z dziećmi, osobami starszymi oraz indywidualnymi klientami poradni. Tematem mojej pracy dyplomowej był „Wpływ racjonalnego odżywiania i odpowiedniej suplementacji na prawidłowy przebieg ciąży.”, co od zawsze było przedmiotem moich zainteresowań. Uważam, że w temacie żywienia niezwykle istotne jest wprowadzenie prawidłowych nawyków już w okresie przedkoncepcyjnym, gdyż to właśnie od tego czasu zaczyna się „programowanie” przyszłych nawyków potomstwa.

Aktualnie kontynuuję naukę na studiach II stopnia w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji. Studia na uczelni przyrodniczej dają spojrzenie na zawód dietetyka z zupełnie innej strony, niż Uniwersytet Medyczny. Takie połączenia umożliwia nie tylko medyczne podejście do pacjenta z różnorodnymi jednostkami chorobowymi, ale także praktyczną pracę żywieniowca. Aktywnie uczestniczę w projektach w edukacji żywieniowej najmłodszych oraz kursach tamatycznych (min. dla diabetyków).

Dietetyka zawsze była moją pasją, jest to dziedzina która nieustannie się rozwija, co daje możliwość nieustannego pogłębiania wiedzy. Staram się aktualizować swoją wiedzę poprzez udział w licznych konferencjach (min. II, III, IV Ogólnopolska Konferencja Dietetyczna Congressus Dietetica, Konferencja naukowa Fit - Medical 2015 – dieta i żywienie w sporcie.)

Uważam, że zdrowe odżywianie jest częścią składową naszego dobrego samopoczucia, obok aktywności fizycznej. W związku z tym zaraz obok eksperymentów kulinarnych wolny czas poświęcam treningom na siłowni, basenie oraz zajęciom tańca. Do prawidłowych nawyków staram się przekonać moich pacjentów, gdyż uważam, że sukcesem terapeutycznym jest nie tyle zrzucenie zbędnych kilogramów, co wpojenie prawidłowych nawyków żywieniowych, które pacjent będzie w stanie utrzymywać do końca życia i staną się one normą. Nic tak nie motywuje dietetyka do dalszej pracy jak zadowolenie pacjenta, który czuje się dobrze we własnym ciele.

W pracy z pacjentem cenię sobie wzajemne zaufanie, gdyż jest to podstawa skutecznej terapii.

mgr inż. Magdalena Tęsiorowska

Magdalena Tęsiorowska dietetyk dla kobiet i dzieci warszawa

Z zawodu żywieniowiec, z zamiłowania dietetyk i propagator zdrowego żywienia. Tegoroczna absolwentka kierunku żywienie człowieka i ocena żywności na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Od października rozpoczyna studia podyplomowe na kierunku Dietetyka w Chorobach Wewnętrznych i Metabolicznych na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym. Osoba stale poszerzająca wiedzę i wykorzystująca ją w praktyce. Odbywała praktyki zarówno w poradni dietetycznej, gdzie nauczyła się pracować z indywidualnymi klientami, jak i w zakładach przetwórstwa spożywczego w kraju i za granicą (północne Włochy - miejscowość Riva del Garda).

Interesuje się głównie tematyką związaną z żywieniem w nietolerancjach i alergiach pokarmowych oraz zaleceniami żywieniowymi przeznaczonymi dla kobiet w ciąży. Na co dzień łączy racjonalną, zbilansowaną dietę z aktywnością fizyczną, jest wielką fanką sportów na świeżym powietrzu, najlepszym odpoczynkiem są dla niej biegi długodystansowe i jazda na rowerze. W kuchni eksperymentuje, uwielbia słodkości, zatem stara się tworzyć ich zdrowsze, dietetyczne wersje.

inż. Magdalena Kot

Magdalena Kot

Jestem Dietetykiem, inż. Technologii Żywności i Żywienia Człowieka. Ukończyłam Uniwersytet Rolniczy w Krakowie. Odbyłam praktykę w szpitalach klinicznych Bytomia, Katowic i Siemianowic Śląskich na oddziałach: wewnętrznym, neurologicznym, neurochirurgicznym, oddziale oparzeniowym oraz oddziale pediatrycznym. W ramach praktyk wzięłam również udział w warsztatach szkolnych ucząc się zasad cateringu i zasad żywienia zbiorowego. Podczas praktyk w szpitalnej kuchni miałam okazję poznać techniki produkcji żywności na skalę masową.

Moją pierwszą posadą po dyplomie była posada Dietetyka na oddziale neurologicznym w Oświęcimiu. Obecnie, od dziewięciu lat praktykuję dietetykę w Wielkiej Brytanii pracując w jednym z największych Trustów (jednostek systemu zdrowia w Wielkiej Brytanii). Jestem członkiem Brytyjskiego Towarzystwa Dietetyków. Pracuję z pacjentem dorosłym ale interesuję się również żywieniem dzieci.

Jako członek zespołu zajmującego się jednostkami chorobowymi powodującymi niedożywienie organizmu, w 2011 roku otrzymałam pierwsza nagrodę w konkursie na projekt wdrażania systemów prewencyjnych czyli walkę z niedożywieniem i odbudową organizmu, który jest praktykowany w moim miejscu pracy. Jestem członkiem Coeliac UK, Stowarzyszenia osób cierpiących na celiakię, choroby trzewnej, w której dieta bezglutenowa jest podstawą leczenia. Zajmuję się poradnictwem dietetycznym w zapobieganiu chorobom takim jak m.in. cukrzyca typu drugiego, choroby serca, otyłość, choroby nerek.. Wysoki poziom dietetyki brytyjskiej oraz ciągle rozwijająca się nauka i związane z nią zagadnienia dotyczące żywienia człowieka zdrowego i chorego, sprawia, że dziedzina ta jest tak fascynująca.

Biorę udział w licznych wykładach, seminariach i konferencjach wzbogacając swoją wiedzę i poznając poglądy innych dietetyków. Jako profesjonalista nie pozostaję obojętna na nagłówki gazet, często niezgodne z prawdą. Chcę się dzielić moimi wiadomościami i doświadczeniem wspierając zdrowie jednostki poprzez promowanie zbilansowanej diety. Lubię gotować i kreować nowe potrawy. Często gotuję dla przyjaciół i rodziny. Moje potrawy znalazły uznanie wygrywając kulinarne konkursy w Internecie.

mgr Inga Gasek

Inga Gasek

Jestem absolwentką Uniwersytetu Przyrodniczo-Humanistycznego w Siedlcach na kierunku Dietetyka, o specjalności poradnictwo dietetyczne i żywieniowe. Swoje doświadczenie w pracy z pacjentem zdobywałam podczas licznych praktyk zawodowych w szpitalach (m.in. w Szpitalu Miejskim oraz Wojewódzkim w Siedlcach), poradni diabetologicznej i położniczej, a także domach opieki dla osób starszych. Szczególnie bliska memu sercu jest tematyka żywienia sportowców, kobiet ciężarnych a także osób chorych na cukrzycę, celiakię i nietolerancję laktozy.

Zawód dobrego dietetyka wiąże się z ciągłym poszerzaniem wiedzy, dlatego też regularnie uczestniczę w kursach i szkoleniach związanych z żywieniem człowieka zdrowego i chorego (ostatnio „Celiakia i pierwotna nietolerancja laktozy w praktyce dietetyka”).

Interesuję się medycyną alternatywną. Nieocenione są korzyści, które niesie za sobą znajomość działania ziół oraz witamin i składników mineralnych, wraz z ich źródłami w pożywieniu. Właściwe ich zastosowanie jest kluczowe, by żyć w lepszym zdrowiu bez większego udziału środków chemicznych, stosowanych powszechnie w leczeniu człowieka.

Cenię sobie leczenie w sposób holistyczny, czyli całościowy. Takie podejście jest niezbędne, by osiągnąć zamierzony efekt, ponieważ jednocześnie dba o samopoczucie, zdrowie fizyczne i psychiczne pacjenta. Tylko takie połączenie może przynieść wymarzone i długoterminowe korzyści.

W taki sam sposób traktuję również swój organizm poprzez zdrowe odżywianie, uprawianie sportu, a także nieocenione chwile sam na sam ze sobą. Takie proste działania prowadzą do doskonałego zdrowia i kondycji fizycznej. Moim marzeniem jest, by pacjent, który zwraca się do mnie o pomoc, był otwarty na zmiany, czuł zaufanie i chęć współpracy. Wtedy razem można więcej.

Alina Olczak

Alina Olczak

Jestem psychologiem i dyplomowanym dietetykiem. W mojej pracy łączę swoje doświadczenie psychologiczne z wiedzą żywieniowa tworząc indywidualne programy dietetyczne dla osób które chcą odzyskać dobrą formę. Przez „dobrą formę” rozumiem prawidłowa wagę, dobre samopoczucie, witalność i energię.

Swoją wiedzę wzbogacałam o doświadczenia mamy gotującej dla dwójki dzieci z różnorakimi kłopotami zdrowotnymi oraz wieloletnie samodzielne eksperymenty dietetyczne służące wspieraniu leczenia własnej choroby autoimmunologicznej – zespołu Hashimoto. Moi celem jest wygaszenie złych nawyków u klientów a nauka jak świadomie jeść.

Jedzenie ma nam dawać energię do nauki, pracy i zabawy a nie środkiem do zaspakajania potrzeb psychologicznych. Dzięki jedzeniu żyjemy więc warto poświęcić mu uwagę by jego jakość i sposób w jaki jemy służyła zdrowiu nas samych i naszych pociech.

Dzielę się swoją wiedzą, tym co wypracowałam sama a także tym czego dowiedziałam się od ekspertów podczas mojej edukacji na Uniwersytecie A. Mickiewicza w Poznaniu i Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie oraz wielu innych kursów z zakresu żywienia dzieci, młodych sportowców oraz diagnostyki i dietoterapii w różnych jednostkach chorobowych. Szczególnie interesują mnie tematy związane z zaburzeniami odżywiania u nastolatków. W wolnym czasie gram w tenisa, tańczę i pochłaniam książki.

Żaneta Michalak

Żaneta Michalak dietetyk sportowy

Ukończyłam studia z dietetyki na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Jako dietetyk szczególnie pasjonuję się dietetyką sportową. W celu poszerzania wiedzy na ten temat ukończyłam kurs trenera personalnego oraz kulturystyki, jestem także certyfikowanym coach’em dietetycznym.

Doświadczenie zawodowe zdobywałam poprzez pracę z mieszkańcami Domów Pomocy Społecznej w Poznaniu i we Wrześni. Odbyłam staż w sieciowej poradni dietetycznej, gdzie między innymi miałam przyjemność współprowadzić warsztaty żywieniowe dla dzieci w wieku przedszkolnym. Jestem uczestniczką wielu szkoleń, kursów i konferencji o tematyce żywieniowej i sportowej.

Obecnie pogłębiam wiedzę żywieniową na studiach II stopnia Uniwersytetu Przyrodniczego. Jestem asystentką dietetyka w poradni "Magia Diety". Tworzę artykuły dla czasopism specjalistycznych (Dieta i Trening, Magazyn Trenera, Kulturystyka i Fitness, WF w szkole) oraz na blogi i portale internetowe.

W dietetyce najbardziej fascynuje mnie fakt, że odpowiednie żywienie pozwala zupełnie odmienić stan zdrowia i samopoczucie na lepsze.

Dziękujemy Pani Dietetyk mgr inż. Edycie Kuzara, mgr inż. Sabinie Grygierek, mgr Małgorzacie Bieńkowskiej, Pani Dietetyk mgr inż. Angelice Drozd, Pani Dietetyk mgr Urszuli Bieniek, Pani Dietetyk inż. Marzenie Marut, Pani mgr inż. Aleksandrze Szewczyk, Pani Justynie Kruk oraz Pani Marcie Zofii Niedziałkowskiej, Pani mgr inż. Marcie Hyla, Pani mgr Aleksadrze Reyer, Pani mgr inż. Natalii Gregorowicz, Pani mgr Lenie Niewiada, Pani mgr inż. Paulinie Tortynie, Pani Marlenie Maciejewskiej, Pani Paulinie Jonkisz, Pani mgr Agnieszce Darii-Kula, Pani mgr inż. Beacie Smulskiej, Marzenie Orłowskiej, Paulinie Plata, Sandrze Kucharskiej, mgr Katarzynie Bałdysz, mgr inż. Paulinie Roziewskiej, mgr Karolinie Macała, Oldze Pankiewicz, Sylwii Durzyńśkiej, Monice Turek oraz Annie Radzimowskiej za dotychczasową współpracę z naszym portalem.