banner

Syrop glukozowo-fruktozowy

Autor: Aleksandra Reyer

Syrop glukozowo - fruktozowy z pewnością nie jest obcy osobom, które mają w zwyczaju czytanie etykiet produktów spożywczych wkładanych do koszyka podczas zakupów. Tym bardziej, że substancja ta jest bardzo szeroko rozpowszechniona. Znaleźć ją można w napojach, sokach, przetworach mlecznych, dżemach, galaretkach, sztucznych miodach, słodyczach, a nawet w pieczywie. To znaczy, że jeśli przygotujemy dziecku kanapkę z dżemem, dodamy serek homogenizowany i sok do picia, to może się okazać, że dostarczymy - w tym wydawałoby się, że całkiem zdrowym posiłku - dużej ilości syropu glukozowo - fruktozowego.

Syrop jest koncentratem produkowanym z kukurydzy. Producenci żywności stosują go coraz częściej, gdyż jest on tańszym zamiennikiem cukru buraczanego (sacharozy). Dodatkowo na jego korzyść przemawiają bardzo pożądane właściwości technologiczne. Syrop glukozowo – fruktozowy nie krystalizuje się, nie jest lepki, charakteryzuje go duża odporność mikrobiologiczna i dzięki temu długi termin przydatności do spożycia. Jako, że kaloryczność omawianej substancji jest niższa niż sacharozy, często wykorzystuje się ją także w produktach dla osób chcących schudnąć.

Nazwa związku wydaje się być całkiem niewinna. Fruktoza i glukoza, to przecież powszechnie występujące cukry proste. Zostało jednak udowodnione naukowo, iż dodatek ten sprzyja otyłości, jako że hamuje wydzielanie hormonu sytości - leptyny. Z tego powodu do mózgu nie dociera informacja o tym, że nasz żołądek jest już pełny, w związku z czym jemy częściej i więcej. Dodatkowo organizmowi ciężko jest poradzić sobie z tak dużą dawką fruktozy jaka znajduje się w syropie. Dochodzi więc do zwiększenia stężenia triglicerydów we krwi, a następnie przekształcenia go w tłuszcz, który gromadzi się głównie wokół narządów wewnętrznych i na brzuchu. Tłuszcz w tych miejscach jest wyjątkowo trudny do zgubienia, a także szczególnie niekorzystny dla zdrowia. Prowadzi bowiem do rozwoju niebezpiecznych konsekwencji: nadciśnienia, zaburzeń gospodarki lipidowej i cukrzycy. Tej ostatniej syrop glukozowo – fruktozowy sprzyja bardzo mocno, powodując częste wahania stężenia glukozy i insuliny we krwi oraz indukując insulinooporność w tkankach. Z tego powodu przestają one być wrażliwe na insulinę i pod wpływem jej działania poziom glukozy we krwi nie zmniejsza się. Ponad to wspomina się również, że syrop glukozowo – fruktozowy może powodować biegunki i prowadzić do rozwoju zespołu jelita nadwrażliwego. Jako że sprzyja rozwojowi bakterii Streptococcus mutans, jest również współwinny występowaniu próchnicy zębów.

Z powodu tego, że syrop glukozowo – fruktozowy jest rozpowszechniony na tak szeroką skalę, jego unikanie jest niezwykle trudne. Jednak ze względu na jego udowodniony niekorzystny wpływ na zdrowie, powinniśmy przynajmniej spróbować przyjrzeć się etykietom żywności, którą podajemy dzieciom. Jeśli znajdziemy we własnej lodówce produkty z zawartością syropu glukozowo – fruktozowego, przy kolejnych zakupach zwróćmy uwagę, czy na sklepowej półce nie stoi zamiennik o bardziej prozdrowotnych właściwościach.

Aleksandra Reyer
Dietetyk

Przeczytaj także: MOM

Zobacz także:

Kategorie

Pierwszy w Polsce kurs programowania dla dzieci, gdzie uczymy tworząc prawdziwe programy, a nie gry.
Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.