banner

Warzywa z indykiem

Autor: Justyna Trojaczek

Czas gotowania/pieczenia: 20 minut

Czas przygotowania: 10 minut

Warzywa z indykiem

Składniki

Nazwa Ilość
Winogrono białe 4 szt
Seler - mały kawałek 1 szt
Udziec z indyka 20 g
Kleik kukurydziany 2 łyżki
Marchew 1,5 szt
Oliwa z oliwek 1 łyżka
Por 0,5 szt
Woda 0,5 szklanki
Ziemniak 1 szt
Mleko modyfikowane 2 łyżki
Groszek zielony 7 szt
Natka pietruszki 0,5 szt

Opis

Wodę uzupełniamy, w trakcie gotowania. (Jak jest za mało.)

Ilość wody podana jest na mały garnuszek.

Wielkość garnka wpływa na ilość wody podawaną do przepisów.

Kierujemy się zasadą im mniej wody używamy do gotowania tym lepiej.

Nie gotujemy na dużym ogniu.

10g mięsa= łyżeczka drobno pokrojonego mięska.

Zdjęcie ze strony internetowej Pixabay.

Przygotowanie

    1. Zagotuj wodę.
    2. Na wrzątek wrzuć mięsko. Gotuj około 10-15 minut.
    3. Do mięsa dorzuć warzywa. Gotuj 15 minut.
    4. Dodaj obrane i bez pestek winogrona, oliwę oraz kleik.
    5. Poczekaj aż obiadek nieco ostygnie i dodaj mleko. Do około 40 stopni.
    6. Część obiadku zmiksuj resztę rozdrobnij widelcem. Gotowe.

Kategorie

Pierwszy w Polsce kurs programowania dla dzieci, gdzie uczymy tworząc prawdziwe programy, a nie gry.
Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.