Kisiel owocowy
Autor: Monika Zakrzewska
Czas gotowania/pieczenia: 3 minuty
Czas przygotowania: 10 minut
Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
Owoce | 1 | szklanka |
Woda | 1,5 | szklanka |
Ksylitol | 2 | łyżeczki |
Mąka ziemniaczana | 1 | łyżeczka |
Opis
W porze zimowej doskonałym zamiennikiem świeżych owoców są owoce mrożone, które są łatwo dostępne w sklepach. Warto wiedzieć, że podczas procesu zamrażania tylko niewielkie ilości składników mineralnych i witamin są tracone, dlatego dużo lepiej jest kupić letnie owoce mrożone niż „świeże” natryskiwane konserwantami i barwnikami.
Przygotowanie
-
- Owoce z ksylitolem zagotować w szklance wody i gotować przez ok. trzy minuty.
- W połowie szklanki wody rozprowadzić mąkę i dolać do gorących owoców, gotować na małym ogniu do wrzenia.
- Jeżeli kisiel będzie zbyt rzadki, można go ponownie zagotować i dodać trochę mąki z wodą.