banner

Tradycyjne pączki z różą

Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska

Czas gotowania/pieczenia: 30 minut

Czas przygotowania: 40 minut

Tradycyjne pączki z różą

Składniki

Nazwa Ilość
1 szklanka mleka 1 szt
100 g masła 1 szt
25 g świeżych drożdży 1 szt
3 szklanki mąki krupczatki 1 szt
5 łyżek cukru z wanilią 1 szt
6 żółtek 1 szt
Dodatkowo: (kandyzowana lub smażona skórka z pomarańczy (opcjonalnie)) 1 szt
Konfitura różana lub inna 1 szt
Lukier: (1 szklanka cukru pudru, 2-3 łyżki soku z cytryny) 1 szt
Smalec do smażenia (ewentualnie olej) 1 szt
Szczypta soli 1 szt

Opis

Przygotowanie

    1. Mąkę przesiać.
    2. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać 4-5 łyżek mąki i tyle letniego mleka, by powstało ciasto o konsystencji gęstej śmietany.
    3. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    4. Stopić masło, przestudzić.
    5. Gdy rozczyn podwoi swoją objętość, dodać resztę mąki , mleka i cukru, żółtka, sól.
    6. Wyrobić ciasto ręką do momentu aż składniki ładnie się połączą.
    7. Dodać letnie, stopione masło, dokładnie wyrobić ciasto, aż będzie odstawało od ręki (w robocie od ścianek naczynia), przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1-1,5 h (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
    8. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na grubość około 1 - 1,5 cm i wykrawać pączki niedużą szklanką (u mnie o śr. 6,5 cm).
    9. Wykrojone pączki odłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do wypieków i ponownie odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
    10. Ja nadziewam pączki szprycą po usmażeniu, według mnie tak jest wygodniej i unikamy przypalania tłuszczy, gdy niespodziewanie część nadzienia wypłynie z pączka, ale jeśli wolicie można nadziewać przed.
    11. W tym celu na rozwałkowane ciasto nakładamy porcję konfitury, zawijamy i łączymy brzegi formując kulki. Można też w dłoniach formować krążki z ciasta, napełniać je kolejno nadzieniem, skleić brzegi i formować nieco spłaszczone kulki.
    12. Pączki z nadzieniem również odstawiamy do ponownego wyrośnięcia.
    13. W szerokim rondlu rozgrzać olej lub smalec do temperatury 170 - 175°C (powinno być go tyle, by pączki swobodnie w nim pływały, nie dotykając dna).
    14. Smażyć po kilka minut z każdej strony (do momentu aż zanurzona połowa pączka się zrumieni).
    15. Temperatura oleju nie powinna być zbyt niska, bo pączki będą chłonęły dużo tłuszczu, ani zbyt wysoka, gdyż pączki będą się wtedy rumienić z zewnątrz zbyt szybko, a w środku będą niedosmażone.
    16. Usmażone pączki wyjmować łyżką cedzakową i odkładać na bibułkę (ręczniki papierowe) do odsączenia.
    17. Nadziewać konfiturą.
    18. Polukrować – w tym celu cukier puder utrzeć z wodą.
    19. Lukier powinien być na tyle rzadki by można było zanurzać w nim pączki.
    20. Od razu posypać skórką z pomarańczy.
    21. Smacznego :)

Kategorie

Pierwszy w Polsce kurs programowania dla dzieci, gdzie uczymy tworząc prawdziwe programy, a nie gry.
Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.