banner

Tarta twarogowa z truskawkami

Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska

Czas gotowania/pieczenia: 25 minut

Czas przygotowania: 30 minut

Tarta twarogowa z truskawkami

Składniki

Nazwa Ilość
Ciasto: (1 szklanka mąki pszennej, 1 jajko, 10 dag margaryny, 1/3 szklanki cukru pudru) 1 szt
Składniki na nadzienie: (30 dag truskawek, 25 dag tłustego twarogu, 2 jajka, 1/2 szklanki kremówki, tarta skórka z 1/2 cytryny, ewentualnie 1 łyżeczka żelatyny) 1 szt

Opis

Przygotowanie

    1. Mąkę przesiać na stolnice, dodać cukier, jajko oraz schłodzoną margarynę. Składniki posiekać nożem aż z tłuszczu powstaną drobne grudki.
    2. Szybko zagnieść kruche ciasto.
    3. Uformować je w kule, zawinąć w folie i włożyć na godzinę do lodówki.
    4. Formę do tarty posmarować masłem i obsypać mąką.
    5. Ciasto po schłodzeniu rozwałkować na grubość około 5-7 mm i dokładnie wylepić nim formę.
    6. Po nakłuwać widelcem. Piec ok. 20-25 minut w temp. 180°C (do złotego koloru). Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostudzenia.
    7. Jajka umyć w gorącej wodzie (65°C). Twaróg zmielić przynajmniej dwa razy, przełożyć do miski.
    8. Ucierać, dodając po jednym jajku i stopniowo cukier oraz śmietanę, a na koniec skórkę z cytryny. Jeśli masa serowa jest rzadka dodać tężejącą żelatynę (rozpuszczoną w 1/3 gorącej wody).
    9. Masę rozsmaruj na ostudzonym kruchym spodzie.
    10. Truskawki oczyścić, umyć i osuszyć. Większe sztuki pociąć. Wyłożyć na masę twarogową. Odstawić do zastygnięcia.
    11. Smacznego.

Kategorie

Pierwszy w Polsce kurs programowania dla dzieci, gdzie uczymy tworząc prawdziwe programy, a nie gry.
Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.