banner

Ptysie

Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska

Czas gotowania/pieczenia: 35 minut

Czas przygotowania: 25 minut

Ptysie

Składniki

Nazwa Ilość
Ciasto: (200 g mąki, 120 g masła, 4 duże jajka, 250 ml wody) 1 szt
Dodatkowo: (ok. 500 ml śmietany kremówki, ok. 2-3 łyżki cukru pudru do smaku (mniej lub więcej wg upodobań smakowych), cukier puder do oprószenia) 1 szt

Opis

Źródło: slodkiefantazje.pl

Przygotowanie

    1. W rondlu zagotować szklankę wody z masłem.
    2. Gdy masło się rozpuścić zmniejszyć ogień i na wrzątek sypać przesianą mąkę, cały czas energicznie mieszając.
    3. Mieszać ciasto aż będzie gładkie, szkliste i zacznie odstawać od ścianek garnka. Ostudzić.
    4. Ciasto dokładnie zmiksować z wbijanymi kolejno jajkami, aż masa będzie gładka i jednolita. Powinna być dość gęsta.
    5. Przełożyć do szprycy cukierniczej z końcówką w kształcie gwiazdki.
    6. Na blaszkę wyłożoną papierem do wypieków wyciskać okrągłe ptysie o średnicy 5-6 cm, zachowując spore odstępy, bo ptysie sporo rosną.
    7. Piec około 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury ok. 180-190°C – termoobieg, grzałka góra/dół 200°C (pod koniec pieczenia można sprawdzić na jednym ptysiu patyczkiem stopień upieczenia.
    8. Ptysie przestudzić, przeciąć wzdłuż na dwie części.
    9. Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno.
    10. Nałożyć ją do szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki i przekładać nią ptysie. Oprószyć cukrem pudrem.

Kategorie

Pierwszy w Polsce kurs programowania dla dzieci, gdzie uczymy tworząc prawdziwe programy, a nie gry.
Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.