banner

Pita z warzywami

Autor: Justyna Trojaczek

Czas gotowania/pieczenia: 1 godzina

Czas przygotowania: 2 godziny

Pita z warzywami

Składniki

Nazwa Ilość
Ćwiartka tylna kurczaka 3 szt
Kapusta kwaszona czerwona 3 łyżki
Kiełki słonecznika 2 łyżki
Papryka czerwona - kawałek 1 szt
Papryka słodka w płatkach 1 łyżeczka
Pita ze słonecznikiem (bez sztucznych dodatków) 1 szt
Imbir 1 łyżeczka
Jogurt śmietankowy Campina 1 szklanka
Kukurydza konserwowa Bonduelle 2 łyżki
Pomidor- plaster 4 szt
Roszponka 5 szt
Szczypiorek suszony 1
Koperek suszony 1
Koperek świeży 0,5 szt
Ogórek kiszony 1 szt
Por 0,5 szt
Czosnek ząbek 2 szt
Kminek mielony 1
Kurkuma 1 łyżeczka
Natka pietruszki 0,5 szt
Pieprz czarny 1
Sos sojowy 2,5 łyżki

Opis

Jak nie masz czasu kurczaka możesz usmażyć na patelni.

Przygotowanie

    1. Kurczaka umyj.
    2. W naczyniu żaroodpornym wysmaruj kurczaka 2 łyżkami sosu sojowego, 1 pokrojonym ząbkiem czosnku, papryką w płatkach, kurkumą, imbirem. (Wstaw do lodówki na minimum dwie godziny).
    3. Zamarynowanego kurczaka piecz w piekarniku rozgrzanym do 210 stopni przez 50 minut.
    4. Kurczaka po upieczeniu zostaw na 10 minut w ciepłym piekarniku.
    5. Pitę przygotuj według przepisu na opakowaniu.
    6. W misce przygotuj sos do pity: Jogurt wymieszaj z koperkiem, natką, łyżeczką sosu sojowego i pozostałymi przyprawami.
    7. Warzywa i kurczaka drobno pokrój.
    8. Nałóż farsz do pity, polej sosem.
    9. Smacznego.

Kategorie

Pierwszy w Polsce kurs programowania dla dzieci, gdzie uczymy tworząc prawdziwe programy, a nie gry.
Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.