banner

Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami

Autor: Justyna Trojaczek

Czas gotowania/pieczenia: 35 minut

Czas przygotowania: 45 minut

Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami

Składniki

Nazwa Ilość
Ciepłe mleko 75 ml
Grzyby suszone (borowiki, podgrzybki, koźlaki) 15 g
Jajko 1 szt
Mąka orkiszowa pełnoziarnista 100 g
Świeże drożdże 15 g
Cukier 1 łyżeczka
Pieczarki 10 g
Oliwa z oliwek 1 łyżka
Żółtko 1 szt
Bułka tarta 1 łyżka
Liść laurowy 4 szt
Mąka pszenna 125 g
Pieprz czarny 1
Ziele angielskie 4 szt

Opis

Przygotowanie

    1. FARSZ: Do garnka wrzuć kapustę kiszoną, grzyby oraz przyprawy, zalej wodą. Gotuj godzinę, półtorej (Najlepiej kapustę zacząć gotowac jeszcze dzień, czy dwa przed robieniem farszu).
    2. Farsz przełóż na durszlak i pozbądź się soku.
    3. Farsz możesz bardzo drobno pokroić, lub zmielić w robocie lub maszynce.
    4. Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy i usmaż cebulkę. Dodaj cebulkę do farszu. Wymieszaj dokładnie.
    5. Jak farsz jest za bardzo wodnisty możesz dodać łyżkę bułki tartej.
    6. CIASTO: Do miski wrzuć pokruszone drożdże, zalej ciepłym mlekiem, dodaj cukier, sól. Dokładnie wymieszaj.
    7. Następnie dodaj jajko, oliwę oraz pół mąki orkiszowej oraz pół białej.
    8. Zacznij wyrabiać ciasto rękoma, stopniowo dodawaj pozostałą makę, do uzyskania odpowiedniej konsystencji ciasta (ciasto nie powinno się lepić.)
    9. Tak przygotowane ciasto odstaw do ciepłego miejsca na minimum 30 minut.
    10. Następnie podziel ciasto na kilka porcji z każdej porcji zrób wałek i krój jak kopytka.
    11. Każdą kluseczkę rozwałkuj i pokrój na prostokąt.
    12. Na środek ułóż farsz i sklej pośrodku.
    13. Wierzch pasztecika wysmaruj roztrzepanym żółtkiem.
    14. Wstaw paszteciki do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni. Piecz przez 30-35 minut

Kategorie

Pierwszy w Polsce kurs programowania dla dzieci, gdzie uczymy tworząc prawdziwe programy, a nie gry.
Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.