banner

Mus z malin i białej czekolady

Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska

Czas gotowania/pieczenia: brak czasu

Czas przygotowania: 30 minut

Mus z malin i białej czekolady

Składniki

Nazwa Ilość
16 g domowego cukru waniliowego 1 szt
200 g jogurtu naturalnego 1 szt
250 ml kremówki 1 szt
300 dag malin 1 szt
Mięta lub melisa do dekoracji 1 szt
200 g białej czekolady 1 szt

Opis

Przygotowanie

    1. Maliny przebrać, oczyścić, pozostawić na sicie by odciekły z wody.
    2. Kilkanaście owoców odłożyć do dekoracji.
    3. Resztę zblendować na gładkie puree lub przetrzeć przez sito.
    4. Zblendowane owoce przetrzeć przez sito w celu pozbycia się pestek.
    5. Czekoladę połamać na drobne kawałki, rozpuścić w kąpieli wodnej.
    6. Odstawić do przestudzenia.
    7. Przestudzoną czekoladę wymieszać dokładnie z jogurtem.
    8. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem waniliowym.
    9. Delikatnie wymieszać z masą czekoladową.
    10. Połowę masy śmietanowo-czekoladowej odłożyć resztę połączyć z musem malinowym.
    11. Nakładać do pucharków na przemian biały i malinowy mus.
    12. Schłodzić w lodówce, ozdobić malinami i listkami mięty.

Kategorie

Pierwszy w Polsce kurs programowania dla dzieci, gdzie uczymy tworząc prawdziwe programy, a nie gry.
Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.