banner

Klasyczna panna cotta light

Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska

Czas gotowania/pieczenia: 5 minut

Czas przygotowania: 4 godziny

Klasyczna panna cotta light

Składniki

Nazwa Ilość
250 ml płynnej śmietanki kremówki (30%) 1 szt
3 łyżeczki żelatyny 1 szt
60 g cukru pudru (można ciut więcej jeśli wolicie mocno słodkie desery) 1 szt
1 laska wanilii 1 szt
250 ml mleka 1 szt

Opis

Źródło:slodkiefantazje.pl

Przygotowanie

    1. Żelatynę namoczyć w ¼ szklanki zimnej wody, zostawić na kilka minut, żeby napęczniała.
    2. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż na pół i wyskrobać z niej ziarenka.
    3. Do rondelka z grubym dnem wlać mleko i śmietankę. Dodać cukier, ziarenka wanilii, a także wydrążoną laskę wanilii.
    4. Mocno podgrzać, od czasu do czasu mieszając (nie gotować).
    5. Zestawić z ognia. Wyjąć laskę wanilii. Dodać namoczoną żelatynę i dokładnie mieszać aż żelatyna się rozpuści.
    6. Mleczno-śmietankową mieszankę przelać do silikonowych foremek lub filiżanek o pojemności ok. 125 ml.
    7. Wystudzić, po ostudzeniu wstawić do lodówki na kilka godzin (4-6 godzin).
    8. Aby deser łatwiej wyszedł z foremek/filiżanek można je na kilka sekund włożyć do gorącej wody, następnie nad talerzykiem odwrócić foremkę/filiżankę i deser powinien sam „wyskoczyć” na talerz.
    9. Podawać z owocami, sosami owocowymi , tartą czekoladą i innymi dodatkami, jak kto lubi. :)
    10. Smacznego :)

Kategorie

Pierwszy w Polsce kurs programowania dla dzieci, gdzie uczymy tworząc prawdziwe programy, a nie gry.
Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.