banner

Czekoladowy sernik z Nutellą, orzechami lasowymi i bezową kołderką

Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska

Czas gotowania/pieczenia: 1 godzina

Czas przygotowania: 40 minut

Czekoladowy sernik z Nutellą, orzechami lasowymi i bezową kołderką

Składniki

Nazwa Ilość
Masa serowa: (600 g twarogu śmietankowego zmielonego trzykrotnie (może być wiaderkowy),250 g mascarpone, 5 jajek,1/2 szklanki cukru pudru, 100 g ulubionej mlecznej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej, 1/2 szklanki nutelli, 50-60 g bardzo drobno posiekanych orzechów laskowych (mogą być zmielone)) 1 szt
Polewa: (1/2 szklanki nutelli,50 ml śmietanki kremówki) 1 szt
Spód: (120 g ciasteczek digestive w czekoladzie, 2-3 łyżki kakao, 100 g miękkiego masła) 1 szt
Wierzch: (beziki klasyczne lub orzechowe, kakao do oprószenia) 1 szt

Opis

Przygotowanie

    1. Ciasteczka rozdrobnić w malakserze lub blenderze ewentualnie wałkiem, przesypać do miski, dodać miękkie masło i kakao, zmiksować do połączenia składników.
    2. Masą ciasteczkową wyłożyć spód tortownicy o śr. 22 cm wyłożony papierem do wypieków (boków tortownicy niczym nie wykładać).
    3. Masa serowa: Jajka utrzeć z cukrem (białek nie oddzielamy od żółtek).
    4. Dodać twaróg, serek mascarpone i resztę składników masy serowej, dokładnie zmiksować.
    5. Sernik piec w temperaturze 180°C (z termoobiegiem 160°C) około 60-70 minut.
    6. Studzić w piekarniku z zamkniętymi lub lekko uchylonymi drzwiczkami. Wystudzony sernik schłodzić przez kilka godzin w lodówce.
    7. Polewa: W rondelku z grubym dnem podgrzać Nutelle razem ze śmietanką, wymieszać. Lekko przestudzić. Polać wierzch sernika.
    8. Na serniku ułożyć beziki, oprószyć kakako.
    9. Smacznego :)

Kategorie

Pierwszy w Polsce kurs programowania dla dzieci, gdzie uczymy tworząc prawdziwe programy, a nie gry.
Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.