banner

Cukierki a'la Białe Michałki

Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska

Czas gotowania/pieczenia: 10 minut

Czas przygotowania: 35 minut

Cukierki a'la Białe Michałki

Składniki

Nazwa Ilość
3/4szklanki mleka 1 szt
1 szklanka zmielonych, niesolonych orzechów arachidowych (1/3 drobno posiekana) 1 szt
100g pokruszonych herbatników 1 szt
150 g białej czekolady 1 szt
3 szklanki mleka w proszku 1 szt
50g masła 1 szt
Biała polewa 1 szt
Kilka kropel aromatu arakowego 1 szt
Opakowanie cukru wanilinowego 1 szt
1/3 szklanki cukru pudru 1 szt

Opis

Przygotowanie

    1. Mleko zwykłe podgrzewamy z cukrami i masłem.
    2. Czekoladę rozpuszczamy na parze.
    3. Do mleka dodajemy przesiane mleko w proszku, miksując, żeby nie było grudek.
    4. Porcjami dodajemy stopioną, ciepłą czekoladę.
    5. Wrzucamy jeszcze orzechy, kilka kropel aromatu arakowego.
    6. Mieszamy i odstawiamy do ostudzenia.
    7. Po godzince dodajemy pokruszone herbatniki, mieszamy.
    8. Masę przekładamy do foremki na michałki, wstawiamy do lodówki do stwardnienia.
    9. Podgrzewamy białą polewę lub rozpuszczamy w kąpieli wodnej białą czekoladę i obtaczamy w niej cukierki, pozostawiamy do zastygnięcia.
    10. Smacznego :)

Kategorie

Pierwszy w Polsce kurs programowania dla dzieci, gdzie uczymy tworząc prawdziwe programy, a nie gry.
Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.