banner

Babeczki ponczowe

Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska

Czas gotowania/pieczenia: 25 minut

Czas przygotowania: 1 godzina

Babeczki ponczowe

Składniki

Nazwa Ilość
15 g cukru 1 szt
15 g drożdży świeżych 1 szt
250 g mąki 1 szt
3 jajka (użyłam jajek rozmiar l) 1 szt
5 g soli 1 szt
75 g masła, stopionego (dałam 100 g) 1 szt
Dodatkowo: 250 ml śmietanki kremówki 1 szt
Syrop do nasączenia: (375 g cukru, 0,75 l wody, aromat rumowy (dałam około 1/2 łyżeczki)) 1 szt
4 łyżki mleka 1 szt

Opis

Źródło: slodkiefantazje.pl

Przygotowanie

    1. Drożdże pokruszyć, dokładnie rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru i letnim mlekiem, wymieszać z odrobiną mąki (rozczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany). Przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    2. Masło stopić, odstawić do przestudzenia.
    3. Mąkę przesiać do dużej miski, wymieszać z cukrem i solą. Jajka roztrzepać w drugiej misce. W mące zrobić dołek, wlać jajka, a następnie wyrośnięte drożdże. Dokładnie wymieszać. Wyrabiać ok. 5 minut. Ciasto powinno być sprężyste i bardziej gęste niż na początku wyrabiania.
    4. Dodać stopione masło i dalej wyrabiać około 5 minut lub dłużej aż ciasto będzie odstawać od ręki lub ścianek misy (jeśli wyrabiamy je w robocie/mikserze). Ciasto powinno być dość luźne.
    5. Przykryć miskę wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, by ciasto wyrosło – powinno podwoić swoją objętość.
    6. Przygotować foremki na babeczki (u mnie foremki silikonowe na mini pączki z dziurką, ale nadadzą się każde inne foremki do babeczek).
    7. Posmarować je masłem, by ciasto nie przywarło podczas pieczenia (silikonową również).
    8. Jeśli używamy formy innej niż silikonowa po natłuszczeniu należy wstawić ją na 10 minut do lodówki, po czym nasmarować ponownie i znów wstawić na 10 min do lodówki. Dzięki tym zabiegom ciasto nie wchłonie masła z formy.
    9. Po wyrośnięciu przebić ciasto pięścią.
    10. Nakładać łyżką, dłonią lub szprycą do formy, do ½ wysokości.
    11. Przykryć wilgotną ściereczka i odstawić do ponownego wyrośnięcia na 30-40 min. Babeczki powinny całkowicie wypełnić foremki (w trakcie pieczenia jeszcze urosną).
    12. Piec około 20-25 minut w temperaturze 180 °C z termoobiegiem, a bez termoobiegu w 200 °C (aż wyraźnie się zarumienią, ale uważamy, żeby za bardzo ich nie spiec).
    13. Upieczone wyjąć z piekarnika, pozostawić na 3-5 minut w formie, następnie wyjąć z formy. Wystudzić na kratce.
    14. Przygotować syrop: W rondlu zagotować wodę z cukrem i aromatem, gotować aż cukier zupełnie się rozpuści.
    15. Nasączyć ponczówki: Zanurzać je na około 10 sekund w syropie odwrócone, następnie przekręcamy je duża łyżką ((najlepiej tzw. szumówką), pozostawić jeszcze na chwile w syropie, sprawdzić stopień nasączenia i jeśli są wystarczająco naponczowane wyjąć za pomocą szumówki i ułożyć na kratce, żeby obciekły.
    16. Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder, nałożyć do szprycy/worka cukierniczego z końcówką w kształcie otwartej gwiazdki i wycisnąć śmietanową rozetkę.
    17. Smacznego :)

Kategorie

Pierwszy w Polsce kurs programowania dla dzieci, gdzie uczymy tworząc prawdziwe programy, a nie gry.
Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.