banner

Ile wapnia jest w jajku przepiórczym (w żółtku, białku)?

Autor: Alicja Hojda

Dzień dobry, wracając do naszego spotkania,mam 2 pytania:

1) Ile wapnia jest w jajku przepiórczym (w żółtku, białku?)

2) Jeżeli chodzi o rybę, to już wiem, że nie można jej smażyć (ze względu na kwasy Omega-3), najlepiej gotować na parze,lub piec w folii - a co z gotowaniem?

Ad1. W całym jajku przepiórczym jest około 63 mg wapnia na 100 g (czyli ok. 10 jajek). Trzeba jednak pamiętać, że zdecydowana większość tego wapnia znajduje się w żółtku, podobnie jak to jest w jajach kurzych. Nie znalazłam informacji ile dokładnie jest wapnia w samym żółtku, ale możemy przyjąć, że ilość jest zbliżona to tej, jaką mamy w żółtku kurzym, czyli (ok. 147 mg/100 g).

Ad2. Gotowanie ryby w wodzie, np. z dodatkiem warzyw (włoszczyzny) jest równie dobrą metodą, jak pieczenie czy parowanie. Osobom dorosłym można ją wtedy bardziej przyprawić, gdyż może wydawać się "mdła" w smaku. Rybę też możemy dusić (bez wcześniejszego obsmażania) z warzywami.

Pozdrawiam,

Alicja Hojda
Dietetyk

Przeczytaj także: Słodycze w diecie dziecka

Zobacz także:

Kategorie

Pierwszy w Polsce kurs programowania dla dzieci, gdzie uczymy tworząc prawdziwe programy, a nie gry.
Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.