banner

Kukurydza konserwowa w diecie dziecka

Autor: Justyna Trojaczek

Kukurydza konserwowa, poza sezonem może być składnikiem wielu ciekawych i smacznych przepisów dla dzieci. Choć szczególnie Dietetycy polecają świeżą, niektóre sałatki, placuszki najlepiej smakują tą z puszki. Analizując składy kukurydzy konserwowej zauważyłam, że większość producentów do składu zalewy oprócz soli, dodaje cukier. Całkiem nie dawno znalazłam kukurydzę przeznaczoną dla dzieci Bonduelki bez dodatku cukru.

Nazwa produktu
Bonduelki Kukurydza złocista bez dodatku cukru

Podstawowe informacje
Kategoria: konserwowe
Producent: Bonduelle Polska S.A.
Opakowanie: 212 m
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Skład:
Kukurydza, woda, sól.

Wartość odżywcza:

Kcal
72 kcal/100g produktu

Białko
2.9 g/100g produktu

Węglowodany
10,8 g/100g produktu

Tłuszcz
1.9 g/100g produktu

Zalety:

• Bardzo dobry smak
• Bez dodatku cukru
• Bardzo ładne opakowanie

Wady:

• Warzywa konserwowe powinniśmy jeść okazjonalnie.

Co na to ekspert?
mgr Alicja Hojda, dietetyk

Kukurydza jest wartościowym warzywem z uwagi na zawartość witamin z grupy B, magnezu, łatwostrawnej skrobi, a także antyoksydantów. Najlepsze są jednak młode, gotowane kolby.
Kukurydza Bonduelki jako środek konserwujący zawiera sól. Nie zawiera dodatku cukru ani innych konserwantów. Etykieta produktu sugeruje, że jest on idealny dla małych konsumentów.

Warzywa konserwowe nie są jednak dobrym produktem w diecie dzieci z uwagi na dużą zawartość sodu oraz małą zawartość witamin. Taki sposób przechowywania warzyw pozbawia je większości cennych składników. Są jedynie dodatkiem smakowym i nie powinny być zamiennikiem świeżych produktów.

W okresie, kiedy nie mamy dostępu do świeżych warzyw i owoców najlepszym rozwiązaniem jest korzystanie z mrożonek.

Dzieciom od trzeciego roku życia możemy okazjonalnie podać niewielką ilość kukurydzy Bonduelki jako dodatek do sałatek ze świeżych lub gotowanych warzyw, jednocześnie dbając o ograniczenie innych solonych dodatków.

Produkt dozwolony w diecie bezmlecznej i bezglutenowej.

Generalna ocena w skali od 1 do 5
3

Zapraszamy wszystkie Mamy do nadsyłania nazw produktów, które warto wziąć pod lupę. Zanalizujemy zarówno te sprawdzone, jak i niesprawdzone w kuchni, przedstawimy ich wartość odżywczą, zastosowanie i rekomendację dietetyczną.

Przeczytaj także:

Tradycyjne masło fińskie w pełni naturalne
Powidła śliwkowe węgierkowe marki Łowicz
Jogurt naturalny probiotyczny marki Jana
Sportina Active marki Obst
Serek bieluch

Zobacz także:

Kategorie

Pierwszy w Polsce kurs programowania dla dzieci, gdzie uczymy tworząc prawdziwe programy, a nie gry.
Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.