banner

Przepis na czekoladowy shake

Autor: Magdalena Tęsiorowska

Oto prosty i szybki przepis na pyszny, orzeźwiający, słodki napój do którego potrzebujemy jedynie kilku składników. Shake’a nie trzeba dosładzać - wystarczy naturalna słodycz dojrzałych bananów. Jest to propozycja deseru dla dzieci z nietolerancją zarówno glutenu jak i laktozy oraz kazeiny (wystarczy zastąpić mleko krowie innym, np. roślinnym).

Shake idealnie sprawdza się w letnie, upalne dni, porcja deseru dostarczy naszemu maluszkowi witamin z grupy B i C oraz magnezu i wapnia potrzebnego do budowy kości.

Składniki na 3 porcje:

• 3 szklanki mleka 2% tłuszczu (jeśli dziecko jest uczulone na białka mleka krowiego to można je zastąpić innym, np. migdałowym),

• 3 dojrzałe banany,
• 2 łyżeczki gorzkiego kakao,
• Wiórki kokosowe do posypania,
• Opcjonalnie (jeśli chcemy, by shake był orzeźwiający) kilka kostek lodu

Dla dziecka od 1.5 roku życia
Poziom trudności: łatwe
Czas przygotowania:
Przygotowanie: 5 minut
Przygotowanie:

1. Mleko schłodzić wcześniej w lodówce.
2. Obrać banany ze skórki i pokroić w grubsze plasterki.
3. Schłodzone mleko przelać do blendera, dorzucić pokrojone wcześniej banany.
4. Całość zmiksować.
5. Dosypać odmierzoną ilość kakao, zblendować na gładką masę.
6. Deser rozlać do szklanek, po wierzchu posypać wiórkami kokosowymi.
7. Opcjonalnie dorzucić do szklanek po kilka kostek lodu – wtedy otrzymamy prawdziwie letni, orzeźwiający deser.

mgr inż. Magdalena Tęsiorowska
Dietetyk

Przeczytaj także: Przepis na czekoladowe ciasto jaglane

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl