banner

Dieta Kopenhaska

Autor: Marta Zofia Niedziałkowska

Dieta białkowa, kopenhaska, Atkinsa, Kwaśniewskiego, jogurtowa, owocowa… Obecnie istnieje kilkaset przeróżnych diet, dostępne są w internecie, gazetach, telewizji. Co jakiś czas pojawia się moda no nową „cudowną” dietę. „Schudnij bez wyrzeczeń”, „jedz ile chcesz i chudnij”, „zrzuć 10kg w 2 tygodnie” ze wszystkich stron jesteśmy atakowani podobnymi hasłami, które zachęcają do stosowania danej diety. Dużo słyszymy o ich cudownych efektach, ale jaki naprawdę mają wpływ na zdrowie, funkcjonowanie organizmu i nasze samopoczucie… Na te pytania postaram się odpowiedzieć i przedstawić całą prawdę na temat najbardziej popularnych diet.

Kolejna dieta, którą wzięłam pod lupę to dieta Kopenhaska.

Na czym polega?

Dieta Kopenhaska jest jedną z najbardziej rygorystycznych diet. Trwa ona 13 dni, w trakcie których można spożywać tylko i wyłącznie produkty zawarte w jadłospisie. Dziennie dozwolone są trzy ściśle określone posiłki, poza nimi należy wpijać 2 litry wody dziennie. Bezwzględnie zabronione jest spożywanie alkoholu, słodyczy oraz jakichkolwiek produktów ponad te zawarte w jadłospisie. Należy również przestrzegać godzin posiłków. W diecie podaż węglowodanów ograniczona jest drastycznie do 20-30g dziennie, kaloryczność diety wynosi 600-800kcal.

Jak wpływa na zdrowie?

Dieta Kopenhaska jest dietą niedoborową, niepełnowartościową i monotonną. Zalecana podaż energii jest zbyt niska dla osoby dorosłej, znikoma ilość węglowodanów i kalorii prowadzi do znacznego osłabienia organizmu, obniżenia koncentracji oraz zmniejszenia wydajności umysłowej. Restrykcyjność diety sprawia, że stosowanie narzuconego jadłospisu jest trudne a każde odstępstwo od zaleceń sprawia, że trzeba zaczynać od początku. Mimo, że trwa ona tylko 13 dni, w tym czasie może dojść do znacznych niedoborów, pogorszenia stanu włosów, skóry i paznokci oraz ogólnego osłabienia. W trakcie stosowania diety Kopenhaskiej nie należy uprawiać aktywności fizycznej a decyzję o rozpoczęciu diety powinno się skonsultować z lekarzem. Przewidywany ubytek masy ciała wynosi od kilku do kilkunastu kilogramów. Po zakończeniu trzynastodniowej diety i powrocie do wcześniejszego sposobu odżywiania najczęściej występuje efekt jo-jo i w konsekwencji nadwaga jest większa niż przed rozpoczęciem odchudzania. Spożywanie tylko 3 posiłków w ciągu dnia również nie jest dla organizmu dobre, pomiędzy posiłkami odczuwany jest głód co zwiększa częstość podjadania, dochodzi do wahań poziomu cukru we krwi a metabolizm ulega spowolnieniu.

Dla zdrowia

Jedyne korzystne założenia diety to zwiększenie ilości wypijanej wody mineralnej ( 1,5-2 litry dziennie) oraz wyeliminowanie z jadłospisu słodyczy. Jednak tak rygorystyczne ograniczenia prowadzą do złego samopoczucia i zniechęcenia. Wszystko jest dla ludzi, należy tylko pamiętać o umiarze i zdrowym rozsądku. Kilkunastodniowe lub kilku miesięczne „męczarnie” lepiej zamienić na zdrową dietę na całe życie, w trakcie której można się cieszyć jedzeniem oraz zapewnić sobie zdrowie i dobre samopoczucie.

mgr Marta Zofia Niedziałkowska
Dietetyk

Przeczytaj także: Przewodnik po dietach

Zobacz także:

Kategorie

Pierwszy w Polsce kurs programowania dla dzieci, gdzie uczymy tworząc prawdziwe programy, a nie gry.
Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.