banner

Jagody Goji – sposób na długowieczność

Autor: Natalia Ciesielczuk

Jagody Goji to owoce kolcowoju chińskiego oraz pospolitego. Obie te rośliny pochodzą z Azji, a dokładniej z jej obszarów położonych w strefie klimatu umiarkowanego. W dzisiejszych czasach kolcowój występuje w bardzo wielu obszarach, jednak głównie uprawia się go w Chinach, Tybecie oraz Mongolii. Uprawy kolcowoju pojawiają się także w południowo- wschodniej części Europy oraz w Australii. Jagody Goji charakteryzują się podłużnym kształtem, czerwonym kolorem a łodygi pokryte są cierniami. Co ciekawe, należą do tej samej rodziny co np. pomidory, ziemniaki czy papryka.

Chińczycy i Tybetańczycy od ponad dwóch tysięcy lat stosują te owoce dla zachowania młodości, siły i wigoru, oraz w medycynie naturalnej. Według nich, są to najzdrowsze owoce na świecie, nie bez przyczyny też nazywane są „owocami długowieczności”. Właściwości, jakie wykazują owoce powodują, że są one coraz bardziej popularne i cenione. Mogą służyć jako dodatek do wielu potraw, nadając nie tylko smak, ale przede wszystkim, dodając właściwości zdrowotne.

Według dietetyków, jagody Goji są jednymi z najbardziej wartościowych owoców, ze względu na swój skład. Najważniejszymi składnikami są aminokwasy (przede wszystkim leucyna i tryptofan), polisacharydy, które wspomagają układ odpornościowy, niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, które są odpowiedzialne za pracę mózgu, systemu nerwowego i produkcję hormonów oraz witaminy C, E, B1, B2, B6. Ponadto, karotenoidy ( β-karoten w ilości większej niż w marchewce, zeaksantyna wzmacniająca wzrok oraz luteina i likopen), betaina, która jest niezbędna do produkcji choliny- substancji, która m.in. łagodzi nerwicę, poprawia pamięć czy chroni DNA, fizalina, stosowana w leczeniu chorób nowotworowych, składniki mineralne, takie jak żelazo, wapń, cynk, selen oraz flawonoidy będące substancjami przeciwutleniającymi.

Owoce te zaleca się stosować osobom cierpiącym na choroby nerek, wątroby, płuc, serca oraz przy reumatyzmie. Jednocześnie, można stosować je w celu oczyszczenia krwi, wzmocnienia wzroku, kości i mięśni, usprawnienia układu odpornościowego, poprawy potencji oraz opóźnienia procesów starzenia. Jagody Goji wpływają także na zahamowanie syntezy cholesterolu. Jak widać, jest to roślina o bardzo wielokierunkowym działaniu.

Aby korzystać ze wszystkich właściwości, jakie posiadają owoce Goji, możemy hodować tę roślinę sami na własny użytek, jednak pierwsze plony mogą pojawić sie dopiero po trzech latach. Łatwiejszą i szybszą opcją jest więc kupienie ich w sklepie w postaci już wysuszonej. W kuchni możemy dodawać owoce te do sałatek, jogurtów, musli, ciasteczek zbożowych, ciast czy lodów, możemy je także spożywać samodzielnie, jako przekąskę. Doskonałym pomysłem jest także przygotowanie z Goji soków oraz napojów. Mogą one też z powodzeniem zastępować rodzynki. Swoim smakiem przypominają żurawinę, jednak można wyczuć także delikatny smak herbaty i wiśni.

Zaopatrując się w jagody Goji w sklepach warto zwrócić uwagę na to, czy pochodzą ze sprawdzonego źródła oraz czy są organiczne/ekologiczne. Owoce z innych źródeł mogą być zanieczyszczone różnymi środkami chemicznymi oraz mieć niższą wartość odżywczą. Alternatywą do suszonych owoców są kapsułkowane suplementy bądź soki.

Optymalne, dzienne spożycie owoców Goji wynosi dla osoby dorosłej 50g, natomiast dla dziecka 25g. Nie zaleca się przekraczania tych dawek, bo wszystko w nadmiarze może nam zaszkodzić. Unikać ich, bądź skonsultować się z lekarzem, powinny osoby stosujące leki rozrzedzające krew, diabetycy oraz osoby chore na nadciśnienie.

mgr inż. Natalia Ciesielczuk
Dietetyk

Przeczytaj także: Kadm – cichy zabójca…

Zobacz także:

Kategorie

Pierwszy w Polsce kurs programowania dla dzieci, gdzie uczymy tworząc prawdziwe programy, a nie gry.
Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.