Mazurek dla najmłodszych
Jak przyrządzić mazurka, żeby mógł go zjeść już roczny maluch?
Nic prostszego, wystarczy zmienić kilka składników i otrzymamy pysznego mazurka, którym będą mogły się zajadać nawet nasze najmłodsze pociechy.
Będziemy potrzebować:
1 kostkę masła
2 szklanki mąki kukurydzianej
1 jajko
1 łyżka cukru
2 łyżeczki wody
Ze składników ugniatamy ciasto, ¼ odkładamy, a z resztę wykładamy do natłuszczonej i posypaną kaszą manną (lub dla dzieci nietolerujących glutenu kaszką ryżową, bułką tartą bezglutenową) formy.
Piec przez ok 15-20 minut w temp. 200 stopni.
Po upieczeniu ciasto posmarować powidłami lub dżemem (najlepiej domowym), a z odłożonego surowego ciasta zrobić wałeczki – ciasto podzielić na 2 części i każdą z nich zrolować (jak na kopytka), połączyć razem i spleść wokół siebie.
Układamy je na brzegach mazurka i ponownie wstawiamy go do piekarnika na kilka minut.
Z surowego ciasta można też uformować cienkie wałeczki i zrobić z nich kratkę na wierzchu mazurka i ponownie, jak w przypadku wałeczków, wstawić ciasto na kilka minut do piekarnika.
Dla dwulatka ciasto możemy dodatkowo posmarować ostudzoną masą, zrobioną z 200 ml śmietanki 36 proc. wymieszanej z 4 łyżkami cukru, gotowaną aż zgęstnieje.
Smacznego.
Katarzyna Maciejko-Zielińska
Mama Sary
Przeczytaj także:
Wielkanocne jajeczka