banner

Śniadanie ucznia

Autor: Sylwia Pacyna

Nowy rok szkolny to powrót do obowiązków, nauki i szkolnej zabawy, do których potrzeba niemałej dawki energii. Siłę do działania każdego dnia zapewni m.in. pełnowartościowe śniadanie. Smaczne, urozmaicone da nam energię do działania, poprawi nastrój, a jedzone w towarzystwie bliskich dodatkowo zacieśni więzi międzyludzkie.

Każdy z nas posiada zapewne nieco odmienną wizję śniadania. Jedni za śniadanie uznają wypitą herbatę bądź sok i zjedzonego rogala, dla innych posiłek ten to jajecznica z warzywami, bądź syta owsianka z owocami i orzechami. Zasada powinna być jedna: śniadanie ucznia, tak jak pozostałe główne posiłki w ciągu dnia, powinno być pełnowartościowe, różnorodne i smaczne. Regularne jedzenie śniadania jest szczególnie ważne dla młodego organizmu. Dzieci i młodzież potrzebują więcej snu, podczas którego dochodzi do wykorzystania rezerw zgromadzonego glikogenu. Zjedzenie po przebudzeniu pełnowartościowego śniadania dostarcza potrzebnej do wszelkich procesów metabolicznych energii [1]. W populacji polskiej jak i zagranicznej obserwuje się jednak wysoki odsetek dzieci i młodzieży niespożywającej śniadania przed wyjściem z domu. W dostępnej literaturze możemy znaleźć wiele informacji, na temat niekorzystnych efektów pomijania śniadania m.in. zwiększenie ryzyka wystąpienia niedoboru kluczowych składników diety- makroskładników, witamin i składników mineralnych, częstsze sięganie w szkole po niezdrowe przekąski. Wśród dzieci i młodzieży, która przed wyjściem do szkoły spożywa pełnowartościowe śniadanie obserwuje się wykazywanie większej ilości prozdrowotnych zachowań oraz wyższą aktywność fizyczną w porównaniu do rówieśników pomijających śniadanie. Dodatkowo zauważa się korzystny wpływ regularnego spożywania śniadania na wyniki w nauce [2].

Co zatem podać dziecku przed wyjściem do szkoły? Pomysłów może być mnóstwo, jednak często pojawia się ten sam problem- dziecko nie ma ochoty na spożycie posiłku przed wyjściem z domu. Jak temu zaradzić?

Zachęć dziecko do spożycia śniadania, pamiętając o tym, że nagradzanie malucha za zjedzenie posiłku słodkościami nie jest dobrym pomysłem. Dlaczego? Odpowiedź na to pytanie została udzielona w artykule: Najczęściej popełniane błędy w żywieniu dzieci i wskazówki co robić aby ich nie popełniać.

Pamiętajmy, że nawet najsmaczniejsze śniadanie podane w mało estetyczny sposób może zostać odrzucone przez dziecko. Niech posiłek przygotowany dla dziecka będzie pełen kolorów i ciekawie podany.

Pomysł na niebanalne kanapki z owocowym twarożkiem:

- 2 kromki chleba razowego

- 2 łyżeczki twarogu

- 1 łyżeczka jogurtu naturalnego

- 1 brzoskwinia bądź inny ulubiony owoc

- ½ dojrzałego banana

- dodatkowo: kilka orzechów laskowych, listki mięty do dekoracji

Wykonanie: Kromki chleba przekrój po przekątnej. Twaróg zmieszaj z jogurtem i rozgniecionym bananem. Nałóż na chleb, na wierzch dodaj brzoskwinię pokrojoną w plasterki, posiekane drobno orzechy i listki mięty.

Kanapeczki z „rudym” humusem:

- chleb razowy

- ugotowana cieciorka

- upieczona dynia

- oliwa

- szczypta soli

- ulubione warzywa, kiełki.

Wykonanie: Ugotowaną cieciorkę zblenduj na gładką masę z upieczoną dynią i oliwą. Delikatnie dopraw. Na chleb nałóż hummus. Możesz wykonać wraz z dzieckiem uśmiechnięta buźkę, z papryki zróbcie usta, za oczka przyjmijcie plasterki pomidorków cherry, a z kiełek słonecznika wykonajcie bujną czuprynę.

A może płatki z mlekiem na pierwszy posiłek przed wyjściem do szkoły? Takie śniadanie z pewnością najczęściej gości u najmłodszych uczniów. Na półkach sklepowych wybór płatków śniadaniowych jest ogromny- od czekoladowych kulek, po miodowe krążki. Ciężko jednak znaleźć płatki z dobrym składem, ponieważ producenci nie oszczędzają w nich cukru i barwników. Niech informacja o wzbogacaniu płatków śniadaniowych w witaminy i składniki mineralne nie usypia naszej czujności- przed włożeniem takiego produktu do koszyka przeczytajmy etykietę. Najlepszym wyborem będą płatki niskoprzetworzone tj. owsiane, jęczmienne, czy orkiszowe. Jednak nie cieszą się one dużym uznaniem wśród dzieci, ponieważ nie spełniają podstawowego kryterium dla malucha- nie są słodkie. Można temu zaradzić w bardzo prosty sposób poprzez dodatek słodkich owoców, niekonserwowanych bakalii i orzechów. Jeśli dziecko nadal odmawia spożycia takiego śniadania, zmiksujmy płatki owsiane z mlekiem na budyń, dodając do środka dojrzałego banana, a na wierzch ulubione owoce.

Budyń owsiany z owocami:

· 3 łyżki płatków: owsiane/żytnie/orkiszowe- dowolne, ale niskoprzetworzone i niesłodzone

- szklanka mleka

· ulubione owoce, w tym 1 dojrzały banan

Wykonanie: Płatki ugotuj na mleku, dodaj banana i zmiksuj na budyń. Przełóż do miseczki i dodaj ulubione owoce.

A może owsianka w postaci babeczki?

Składniki:

· 3 łyżki płatków owsianych

- 2 łyżki mleka

-1 jajko

· ½ dojrzałego rozgniecionego banana

Wykonanie: Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą. Przełóż do kubeczka i wstaw do mikrofali na minutę. Następnie przełóż gotową babeczkę na talerz, dodaj ulubione owoce, orzechy.

mgr Sylwia Pacyna

Dietetyk

Literatura:

1. Deshmukh-Taskar P.R., Nicklas T.A., O’Neil C.E. et al.: The relationship of breakfastskipping and type of breakfastconsumption with nutrientintake and weight status in children and adolescents: the National Health and Nutrition Examination Survey 1999–2006. J. Am. Diet. Assoc., 2010:110, 869- 878

2. Hoyland A., McWilliams K.A., Duff R.J., Walton J.L.: Breakfastconsumption in UK schoolchildren and provision of schoolbreakfastclubs. Nutr. Bull., 2012:37, 232-240.

Przeczytaj także: Kisiel i budyń z torebki w diecie dziecka?

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl