banner

Zakwas-starter do chleba

Autor: Justyna Trojaczek

Czas gotowania/pieczenia: brak czasu

Czas przygotowania: 5 minut

Zakwas-starter do chleba

Składniki

Nazwa Ilość
Mąka żytnia lub razowa 4 łyżki
Skórka od chleba razowego 1 szt
Czosnek, ząbek 1 szt
Ciepła woda 0,5 szklanki

Opis

Przygotowanie

    1. Do słoiczka wrzuć skórkę od chleba, obrany czosnek, dodaj mąkę (około 4-5 łyżek). Zalej ciepłą wodą. Dokładnie wymieszaj.
    2. Powinnaś uzyskać konsystencję gęstej śmietany, lub ciasta na placki ziemniaczane. Jeśli jest za wodniste dodaj jeszcze odrobinę mąki.
    3. Odstaw w ciepłe miejsce najlepiej koło kaloryfera lub nawet na kaloryferze (jak robiłam gdzie indziej to zakwas nie wychodzi).
    4. Co 12 godzin a minimum raz na dzień musisz dodać kolejną porcję mąki i odrobinę ciepłej wody. (np: łyżkę mąki i odrobinę wody, wymieszaj dokładnie)
    5. Postępuj tak przez 3-4 dni.
    6. Zakwas użyj do wypieku pieczywa, dodając do mąki. Pamiętaj aby zawsze część ciasta z wypieku chleba schować ponownie do słoiczka i włożyć do lodówki.

Kategorie

Pierwszy w Polsce kurs programowania dla dzieci, gdzie uczymy tworząc prawdziwe programy, a nie gry.
Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.