Nasi eksperci

Wyszukaj przepis

Zadaj pytanie

Nie wiesz jak karmić roczne dziecko, dziecko nie chce jeść warzyw.

Zadaj pytanie

Dodaj swój przepis

Znasz smaczne zdrowe przepisy?
Twoją zupę zje nawet największy niejadek?


Dodaj przepis

Akceptujemy płatności kartami Visa, MasterCard, przelewy itp

Jak gotować posiłki dla niemowląt?

Autor: Justyna Trojaczek

Moim zdaniem obiadki najłatwiej przygotowuje się w blenderze. Najpierw wrzucałam ugotowane warzywa do pojemnika, miksowałam i stopniowo dodawałam wodę z gotowania. Jak posiłek wychodził zbyt gęsty dodawałam jeszcze przegotowanej wody. Dzięki temu łatwo uzyskać konsystencję zupy czy obiadku, która nam i dziecku odpowiada.

A to pozostałe zasady, do których warto się stosować:

1.Mięso, warzywa i owoce, przed gotowaniem dokładnie myjemy pod bieżącą wodą.

2.Obieramy, kroimy warzywa i owoce bezpośrednio przed spożyciem, gotowaniem - mniejsze straty witamin i składników mineralnych.

3.Warzywa wrzucamy na wrzątek.

4.Posiłki gotujemy w niewielkiej ilości wody, na małym ogniu pod przykryciem.

5.Należy pilnować czasów gotowania warzyw. Dzięki temu warzywa są smaczniejsze i mają więcej drogocennych składników. Przykładowo warzywa ziemniaki, pietruszka, seler, por gotujmy 15 minut od momentu wrzucenia na wrzątek. Buraki potrzebują około 25-30 minut. Natomiast brokułom wystarczy zaledwie 5 minut. Warto kupić sobie minutnik, gdyż inaczej przy dziecku bardzo łatwo zapomnieć, iż gotuje się zupę, czy warzywa.

6.Warzywa lepiej gotować w całości a dopiero potem je kroić, szatkować czy miksować. Choć na samym początku jak gotujemy w małym garnuszku, niewielkie ilości to wygodniej jest pokroić warzywa i mięso w kosteczkę.

7. W zimie i jak mamy mało czasu warto korzystać z warzyw i owoców mrożonych

8.W kapuście i sałacie należy usuwać zewnętrzne liście.

9.Posiłków na początku nie przyprawiamy. Przyprawy ziołowe będzie można wprowadzić dziecku karmionemu mlekiem modyfikowanym w 8 miesiącu a karmionemu piersią dopiero w 9 miesiącu. Natomiast odrobinę soli, czy cukru odpowiednio w 10 (Karmienie butelką) i 11 miesiącu (Karmienie piersią).

10.Do zupek i przecierów jarzynowych dodajemy masło (sprawdzajmy składy, aby były bez dodatków, powinny mieć minimum 82% tłuszczu), oliwę z oliwek, lub niskoerukowy olej rzepakowy.

11.Pierwsze zupki, czy przeciery powinny być z dodatkiem kleików czy kaszek.

Pamiętajmy iż najzdrowsze są surowe warzywa i owoce, dlatego dziecko należy od najmłodszych lat przyzwyczajać do ich smaku.

Przeczytaj także: Zasady rozszerzania diety