Nasi eksperci

Wyszukaj przepis

Zadaj pytanie

Nie wiesz jak karmić roczne dziecko, dziecko nie chce jeść warzyw.

Zadaj pytanie

Dodaj swój przepis

Znasz smaczne zdrowe przepisy?
Twoją zupę zje nawet największy niejadek?


Dodaj przepis

Informujemy iż od 24.06.2016 jesteśmy na urlopie. Wracamy 1 sierpnia. Wszystkie zamówienia złożone w tym okresie zostaną zrealizowane po naszym powrocie. Za utrudnienia przepraszamy.

Analiza składu Danonków

Autor: Alicja Hojda

Proszę o analizę składu Danonków. Mój synek je bardzo lubi, słyszałam że mają dużo cukru. Jak często taki serek może pojawić się w diecie dwulatka, na opakowaniu serka znalazłam informację iż powinnam dawać go codziennie?

Aktualna analiza z dnia 09.03.2013

Nazwa produktu:
Danonek Pół na Pół. Twarożek owocowy wzbogacony w wapń i witaminę D. Truskawka /Smak waniliowy.

Podstawowe informacje:
Kategoria: twarożek
Producent: Danone Sp. z o. o.
Opakowanie: 75 g
Przechowywać w temperaturze od +2 stopni Celsjusza do +6
W ramach zróżnicowanej diety i zdrowego stylu życia warto włączyć do posiłków przynajmniej jeden kubeczek Danonków dziennie.

Skład:
twarożek odtłuszczony, śmietanka, cukier, woda, truskawki 3% - puree, oligofruktoza, syrop glukozowo – fruktozowy, białka mleka, skrobia modyfikowana, wapń, koncentraty z: marchwi, czarnej marchwi; ekstrakt z rzodkiewki, naturalny aromat waniliowy, aromaty naturalne, witamina D.

Wartość odżywcza:

Kcal
108 kcal/100g produktu

Białko
6.4 g/100g produktu

Węglowodany
13.4 g/100g produktu

Cukry
12.8 g/100g produktu

Tłuszcz
2.9 g/100g produktu

w tym kwasy tłuszczowe nasycone
1.9 g/100g produktu

Błonnik
1.2 g/100g produktu

Sód
0,04 g/100g produktu

Wapń
180 mg/100g produktu

Witamina D
1,25 ug/100g produktu

Zalety:

-Bardzo ładne opakowanie
-Bardzo dobry smak i konsystencja, którą dzieci lubią
-Pomysłowe gadżety dodawane do opakowań
-Bez sztucznych barwników, aromatów i konserwantów
-Zawiera prebiotyk

Wady:

-Dodatek cukrów
-Mała ilość owoców
-Produkt przetworzony przemysłowo

Co na to ekspert?
mgr Alicja Hojda, dietetyk

Serki homogenizowane uchodzą za idealną i zdrową przekąskę dla dzieci. Dzieci je lubią, bo są słodkie i łatwe do zjedzenia bez potrzeby gryzienia i żucia. Niestety na rynku mamy niewiele tego typu produktów, których skład nie jest listą przeróżnych substancji dodatkowych dodawanych do żywności w celu poprawy jej konsystencji, koloru, smaku i zapachu oraz przedłużenia trwałości.

Analizowany twarożek również zawiera dodatki, które w diecie małego dziecka powinny występować w ograniczonych ilościach: cukier (sacharoza) i syrop glukozowo-fruktozowy. Skrobia modyfikowana, aromaty, barwniki (naturalne), białka mleka to również substancje, których normalnie nie dodalibyśmy do twarożku z owocami przygotowując go samodzielnie w domu.

„Danonki” są sztucznie wzbogacone w wapń i witaminę D. Produkty mleczne naturalnie są bogate w wapń, a witaminę D znajdziemy również w rybach (i tranie) oraz żółtku jaja (jednak najlepszym jej „źródłem” jest promieniowanie UV, czyli światło słoneczne). Prawidłowo zbilansowana dieta (3-4 porcje mleka i jego przetworów na dobę) i codzienny ruch na świeżym powietrzu w pełni realizuje zapotrzebowanie dziecka na te składniki.

Plusem produktu jest to, że zawiera dodatek oligofruktozy. Jest to substancja prebiotyczna – sprzyja rozwojowi prawidłowej flory bakteryjnej jelita. Naturalnie znajdziemy ją jednak w warzywach i owocach.

Z uwagi na zawartość cukru „Danonki” powinny być traktowane jako słodycze i podawane najlepiej w ramach słodkiego podwieczorku. Wprawdzie ilość cukru jest nieco niższa w porównaniu do innych tego typu produktów, to jednak w malutkim kubeczku jest równowartość dwóch łyżeczek cukru.

Nie zgadzam się ze stanowiskiem firmy Danone, że codzienne spożywanie słodzonego twarożku zamiast porcji mleka świadczy o prowadzeniu zdrowego trybu życia. Wręcz przeciwnie, uważam, że podawanie dzieciom „Danonków” i tłumaczenie im, że to dla ich zdrowia jest błędem. Takie postępowanie uczy dziecko, że słodyczami można zastąpić zdrową dietę opartą o naturalne produkty. Słodki serek homogenizowany nie może być podawany zamiast mleka i produktów mlecznych. Jeśli rzeczywiście dieta malca wymaga suplementacji wapniem i witaminą D, to odpowiednia suplementacja powinna należeć do obowiązku lekarza pediatry.

Jeśli chcemy podać dziecku słodki serek, to warto przyrządzić go samodzielnie z naturalnego sera twarogowego, owoców i kontrolowanej ilości cukru lub miodu.

„Danonki” mogą się sporadycznie znaleźć w diecie dziecka od 3. roku życia. Produkt nie nadaje się dla dzieci z alergią na białka mleka krowiego i nietolerancją laktozy. Opisywany smak dozwolony jest dla dzieci z celiakią i alergią na gluten.

Generalna ocena w skali 1-5
3+

Stara analiza z dnia 04.01.2012

Nazwa produktu:
Danonek Pół na Pół. Twarożek owocowy wzbogacony w wapń i witaminę D. Truskawka /Smak waniliowy.

Podstawowe informacje:
Kategoria: twarożek
Producent: Danone Sp. z o. o.
Opakowanie: 80 g
Przechowywać w temperaturze od +2 stopni Celsjusza do +6
W ramach zróżnicowanej diety i zdrowego stylu życia warto włączyć do posiłków przynajmniej jeden kubeczek Danonków dziennie. Danone zobowiązuje się promować zdrowy styl życia oraz zdrowy sposób żywienia, korzystając z wieloletniego doświadczenia w zakresie receptur, smaku produktów oraz starannego doboru składników

Skład:
Twarożek odtłuszczony, śmietanka, wsad owocowy (woda, truskawki 3,1 % - puree, cukier, oligofruktoza, syrop glukozowo-fruktozowy, wapń, aromaty, barwnik: koszenila, witamina D), cukier, białka mleka. Z mleka pasteryzowanego. Nie zawiera konserwantów.

Wartość odżywcza:

Kcal
105 kcal/100g produktu

Białko
6.3 g/100g produktu

Węglowodany
13.4 g/100g produktu

Cukry
12.7 g/100g produktu

Tłuszcz
2.9 g/100g produktu

w tym kwasy tłuszczowe nasycone
1.9 g/100g produktu

Błonnik
1.2 g/100g produktu

Sód
0,03 g/100g produktu

Wapń
180 mg/100g produktu

Witamina D
1,25 ug/100g produktu

Zalety:

-Bardzo ładne opakowanie
-Bardzo dobry smak i konsystencja, którą dzieci lubią
-Pomysłowe gadżety dodawane do opakowań
-Bez sztucznych barwników
-Bez konserwantów

Wady:

-Dodatek cukrów
-Mała ilość owoców


Co na to ekspert?
mgr Alicja Hojda, dietetyk

Serki homogenizowane uchodzą za idealną i zdrową przekąskę dla dzieci. Niestety na rynku mamy niewiele tego typu produktów, których skład nie jest listą przeróżnych substancji dodatkowych dodawanych do żywności w celu poprawy jej konsystencji, koloru, smaku i zapachu oraz przedłużenia trwałości.

Analizowany twarożek również zawiera zbędne dodatki, które w diecie małego dziecka powinny występować sporadycznie. W „Danonkach” są dwie substancje słodzące: cukier (sacharoza) i syrop glukozowo-fruktozowy, aromaty, czerwony barwnik pozyskiwany z owadów, są sztucznie wzbogacone w wapń i witaminę D.

Produkty mleczne naturalnie są bogate w wapń i wit. D, więc prawidłowo zbilansowana dieta (3-4 porcje mleka i jego przetworów dziennie) w pełni realizuje zapotrzebowanie dziecka na te składniki.

Z uwagi na stosunkowo dużą zawartość cukru „Danonki” powinny być traktowane jako słodycze. W malutkim kubeczku jest równowartość dwóch łyżeczek cukru. Nie zgadzam się ze stanowiskiem firmy Danone, że codzienne spożywanie słodkiego serka świadczy o prowadzeniu zdrowego trybu życia. Wręcz przeciwnie, uważam, że podawanie dzieciom „Danonków” i tłumaczenie im, że to dla ich zdrowia jest dużym błędem. Takie postępowanie uczy dziecko, że słodyczami można zastąpić zdrową dietę opartą o naturalne produkty. Słodki serek homogenizowany nie może być podawany zamiast mleka i produktów mlecznych. Jeśli rzeczywiście dieta malca wymaga suplementacji wapniem i witaminą D, to warto poprosić lekarza o przepisanie lub polecenie odpowiedniego preparatu (nie będącego jednak cukierkami).

Jeśli chcemy podać dziecku słodki serek, to warto przyrządzić go samodzielnie z naturalnego serka homogenizowanego (bez dodatków), owoców i kontrolowanej ilości cukru lub miodu.

„Danonki” mogą się jedynie sporadycznie znaleźć w diecie dziecka od 3. roku życia. Produkt nie nadaje się dla dzieci z alergią na białka mleka krowiego i nietolerancją laktozy. Z uwagi na dodatki lepiej nie podawać go w ogóle dzieciom alergicznym. Opisywany smak dozwolony (ale nie polecany) dla dzieci z celiakią i alergią na gluten.


Generalna ocena w skali 1-5
1+

Zapraszamy wszystkie Mamy do nadsyłania nazw produktów, które warto wziąć pod lupę. Zanalizujemy zarówno te sprawdzone, jak i niesprawdzone w kuchni, przedstawimy ich wartość odżywczą, zastosowanie i rekomendację dietetyczną.


Przeczytaj także:

Tradycyjne masło fińskie w pełni naturalne
Powidła śliwkowe węgierkowe marki Łowicz
Jogurt naturalny probiotyczny marki Jana
Sportina Active marki Obst
Serek bieluch

Menu dla dziecka na 30 dni