banner

Warzywa z indykiem

Autor: Justyna Trojaczek

Czas gotowania/pieczenia: 20 minut

Czas przygotowania: 10 minut

Warzywa z indykiem

Składniki

Nazwa Ilość
Udziec z indyka 20 g
Kleik ryżowy 2 łyżeczki
Marchew 1,5 szt
Oliwa z oliwek 1 łyżka
Por 0,5 szt
Woda 0,5 szklanki
Ziemniak 1 szt
Groszek zielony 10 szt

Opis

Wodę uzupełniamy, w trakcie gotowania. (Jak jest za mało.)

Ilość wody podana jest na mały garnuszek.

Wielkość garnka wpływa na ilość wody podawaną do przepisów.

Kierujemy się zasadą im mniej wody używamy do gotowania tym lepiej.

Nie gotujemy na dużym ogniu.

10g mięsa= łyżeczka drobno pokrojonego mięska.

Przygotowanie

    1. Zagotuj wodę w dwóch garnuszkach.
    2. W pierwszym ugotuj indyka. Gotuj około 15- 20 minut.
    3. W drugim garnku na wrzątek wrzuć warzywa. Gotuj 15 minut.
    4. Do warzyw dodaj indyka, oliwę i kleik. Zmiksuj do odpowiedniej konsystencji. Jak dziecko ma ząbki możesz rozgniatać warzywa widelecem.

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl