banner

Placuszki warzywne z rokpolem

Autor: Justyna Trojaczek

Czas gotowania/pieczenia: 25 minut

Czas przygotowania: 10 minut

Placuszki warzywne z rokpolem

Składniki

Nazwa Ilość
Cukinia żółta średniej wielkości 0,5 szt
Jajko 1,5 szt
Mąka pszenna pełnoziarnista ( typu Graham) 3 łyżki
Pieprz czosnkowy 1
Rokpol 4 łyżki
Ziemniaki ugotowane 5 łyżek
Koperek świeży 0,5 szt
Marchew 0,5 szt
Por 0,5 szt
Ziemniak 3 szt
Sól 1
Szczypiorek 2 łyżki
Śmietana 9% 2 łyżki

Opis

Przepis ten powstał, kiedy zabrakło mi surowych ziemniaków, a miałam tylko ugotowane. Także jeśli śpieszysz się i nie masz ugotowanych ziemniaków użyj więcej surowych.

Przygotowanie

    1. Obierz, umyj i oczyść wszystkie warzywa.
    2. Pokrój warzywa drobno w robocie, lub zetrzyj na grubej tarce.
    3. Do masy dodaj jajka, mąkę, śmietanę i ser. Ciasto ma przypominać ciasto na placki ziemniaczane. Jeżeli trzeba dodaj więcej mąki.
    4. Dokładnie wymieszaj składniki, dodaj przyprawy.
    5. Usmaż placki z dwóch stron na dobrze rozgrzanym oleju. Najlepiej smakują prosto z patelni, kiedy ser wypływa. Smacznego.

Kategorie

Pierwszy w Polsce kurs programowania dla dzieci, gdzie uczymy tworząc prawdziwe programy, a nie gry.
Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.