banner

Sos warzywny a’la leczo

Autor: Urszula Bieniek

Czas gotowania/pieczenia: 20 minut

Czas przygotowania: 20 minut

Sos warzywny a’la leczo

Składniki

Nazwa Ilość
Cebula 1 szt
Marchew 1 szt
Olej rzepakowy 1 łyżka
Papryka 1 szt
Pomidory 2 szt
Czosnek ząbek 1 szt
Pieprz 1
Sól 1

Opis

Składniki będą w znacznej mierze zależeć od tego, co dziecko dotychczas już jadało oraz stanu lodówki. Podstawą będą pomidory, marchew, papryka, cebula, wszystko „na oko”. Mile widziany kabaczek lub cukinia, pieczarki, pietruszka i seler. Smak budujemy cebulką, czosnkiem, pieprzem i solą oraz słodką papryczką. Potrzebna nam również oliwa z oliwek lub olej rzepakowy do lekkiego podsmażenia warzyw.

Zdjęcie ze strony internetowej Pixabay.

<

Przygotowanie

    1. Wszystkie warzywa musimy odpowiednio przygotować – umyć, obrać i pokroić.
    2. Te najbardziej twarde jak np. marchew warto zetrzeć na tarce, szybciej się uduszą.
    3. Na gorący tłuszcz wrzucić wpierw cebulę, a potem najtwardsze warzywa i po kolei te najbardziej delikatne. Dusimy do miękkości (ok. 15 minut).
    4. Jemy z ziemniakami, ryżem lub kaszą.
    5. (Aby podać dziecku również białko, można np. dodać mięsa z kurczaka, ale ja polecam zrobienie dania wegetariańskiego i dodania ciecierzycy. Można ją zakupić w puszce (wersja szybsza, ale mniej polecana i tylko dla starszych dzieci, pamiętajmy o starannym wypłukaniu jej z zalewy) lub zaopatrzyć się w surowe ziarno. Należy je uprzednio namoczyć, np. przez noc i gotować w osobnym garnku przez 60 – 90 minut. Pamiętajmy, że warzywa strączkowe gotujemy w świeżej wodzie (nie tej z moczenia), początkowo bez przykrycia. )
    6. Smacznego.

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl