banner

Sernik z czekoladą i wiśniami

Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska

Czas gotowania/pieczenia: 1 godzina

Czas przygotowania: 35 minut

Sernik z czekoladą i wiśniami

Składniki

Nazwa Ilość
Składniki na masę serową: (800 g twarogu tłustego lub półtłustego zmielonego minimum dwukrotnie, 1 i ¼ szklanki cukru pudru, 2 jajka, 3 żółtka, 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej, ½ szklanki śmietany 18%, 200-300 g wiśni świeżych lub mrożonych,150 g gorzkiej czekolady, startej na tarce (duże oczka), aromat migdałowy) 1 szt
Składniki na spód: (100 g masła, 200 g ciasteczek digestive, 2 łyżeczki kakao) 1 szt

Opis

Przygotowanie

    1. Masło rozpuścić.
    2. Ciasteczka drobno pokruszyć, najlepiej w blenderze.
    3. Dodać masło i kakao, dokładnie wymieszać.
    4. Spód tortownicy o wymiarach 21 cm wyłożyć pergaminem, boki można lekko natłuścić i wysypać bułką tartą (ja użyłam tortownicy o śr. 24 cm, ale jeśli chcecie by sernik wyrósł większy, polecam użyć mniejszej).
    5. Spód i boki do 2/3 wysokości wyłożyć ciasteczkami, mocno je wgniatając.
    6. Żółtka oddzielić od białek.
    7. Twaróg, żółtka, cukier, aromat migdałowy, mąkę ziemniaczaną i śmietanę zmiksować na jednolitą gładką masę.
    8. Białka ubić na sztywno, dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać.
    9. Czekoladę zetrzeć.
    10. Na ciasteczkowy spód wyłożyć 1/3 masy serowej, posypać 1/3 startej czekolady, wyłożyć część wiśni.
    11. Ponownie wyłożyć masę serową, czekoladę i wiśnie. Na górę wyłożyć ostatnią część masy serowej, nie posypywać czekoladą (zostawić ją do posypania wierzchu sernika po upieczeniu).
    12. Piec około 70-80 minut w temperaturze 180°C (w czasie pieczenia, gdy zobaczymy, ze wierzch zaczyna się rumienić nakryć sernik folią aluminiową lub pergaminem).
    13. Pozostawić w piekarniku do wystudzenia.
    14. Po całkowitym wystudzeniu schłodzić przez kilka godzin w lodówce.
    15. Przed podaniem oprószyć pozostałą czekoladą (najlepiej, żeby również była schłodzona).
    16. Smacznego.

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl