banner

Sernik bez jajek

Autor: Justyna Trojaczek

Czas gotowania/pieczenia: 1 godzina

Czas przygotowania: 30 minut

Sernik bez jajek

Składniki

Nazwa Ilość
Mąka orkiszowa pełnoziarnista 200 g
Cukier puder 2 łyżki
Proszek do pieczenia 1,5 łyżeczka
Kajmak 0,5 szt
Ser biały zmielony 1 kg
Masło 260 g
Cukier 1,25 szklanka
Cukier waniliowy z prawdziwą wanilią 1 szt
Jogurt naturalny 150 g
Mąka ziemniaczana 1 łyżka
Kasza manna 3 łyżki

Opis

Zdjęcie ze strony internetowej Pixabay.

Przygotowanie

    1. Ciasto: Mąkę zagnieć z masłem (130 g) , z 0,5 łyżeczką proszku do pieczenia, cukrem pudrem oraz 3 łyżeczkami jogurtu.
    2. Wstaw do lodówki na 15 minut.
    3. Dno blachy posmaruj masłem, wyłóż ciasto.
    4. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (góra-dół) przez 25- 30 minut. Spód musi się zarumienić.
    5. Teraz zmiksuj masło 130g z cukrem, cukrem waniliowym, mąką ziemniaczaną, kaszą manną oraz proszkiem do pieczenia.
    6. Dodaj zmielony ser oraz jogurt. Wymieszaj składniki tylko łyżką.
    7. Masę serową wyłóż na lekko ostudzony spód.
    8. Ciasto piecz przez około 1 godzinę i 15 minut w temperaturze 180 stopni (góra-dół).
    9. Sprawdź patyczkiem czy ciasto jest już gotowe.
    10. Zostaw sernik w piekarniku, aby powoli ostygł.
    11. Na letni sernik wyłóż masę kajmakową.
    12. Sernik podawaj schłodzony.

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl