banner

Placki z marchwi z kremem czekoladowym

Autor: Paulina Wieczorek

Czas gotowania/pieczenia: 25 minut

Czas przygotowania: 20 minut

Placki z marchwi z kremem czekoladowym

Składniki

Nazwa Ilość
Krem: (1/2 szkl. kaszy jaglanej (100g), 1 i 1/3 szkl. mleka kokosowego(320ml), 5 daktyli suszonych (40g), 1 łyżka kakao (7g), 1 łyżka oleju kokosowego (10g), orzechy włoskie) 1 szt
Placki: (3 marchewki ugotowane w skórce (180g), 3 gruszki (160g), 2/3 szkl. wiórków kokosowych, 1/3 szkl. mąki owsianej (35g), 1 łyżka jogurtu greckiego (20g), 1 cm kawałka imbiru, 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżeczka mielonej kolendry, 1 łyżka skórki z pomarańczy) 1 szt

Opis

Zdjęcie ze strony internetowej Pixabay.

Przygotowanie

    1. Placki: marchewkę i gruszki obrać, pokroić na mniejsze kawałki i zblendować z jogurtem na gładką masę. Dodać przyprawy, mąki i skórkę z pomarańczy. Ciasto wykładać łyżką na rozgrzaną patelnie teflonową i smażyć bez dodatku tłuszczu po ok. 3 minuty z każdej strony.
    2. Krem: kaszę przepłukać na sicie, przelać wrzątkiem i ugotować w 1 szklance wody. Odstawić do przestygnięcia. Następnie zmiksować na gładki krem z mlekiem kokosowym, daktylami, kakao i olejem kokosowym.
    3. Placuszki przełożyć kremem czekoladowym i udekorować uprażonymi orzechami włoskimi. Można dodatkowo posypać je wiórkami kokosowymi i polać miodem.

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.