banner

Pieczeń z Indyka Faszerowana Papryką

Autor: Alicja Hojda

Czas gotowania/pieczenia: 1 godzina

Czas przygotowania: 30 minut

Pieczeń z Indyka Faszerowana Papryką

Składniki

Nazwa Ilość
1/2 pęczka bazylii 1 szt
1 papryka żółta, czerwona i zielona 1 szt
2 kg piersi z indyka 1 szt
2 łyżeczki ziół prowansalskich 1 szt
4 duże ząbki czosnku 1 szt
6 łyżek oleju rzepakowego 1 szt
Pęczek natki pietruszki 1 szt
1 łyżeczka curry 1 szt
Sok z 1/2 cytryny 1 szt
Sól, pieprz 1 szt

Opis

Przygotowanie

    1. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
    2. Natkę pietruszki i bazylię dokładnie opłukać i posiekać, włożyć razem z czosnkiem do miseczki.
    3. Dodać przyprawy, sok z cytryny i olej, dokładanie wymieszać.
    4. Mięso opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem.
    5. Nożem wyciąć podłużną kieszeń.
    6. Połową przygotowanej zalewy natrzeć środek mięsa, resztą wierzch.
    7. Wstawić do lodówki na 2 godziny.
    8. Papryki umyć, osuszyć, dokładnie oczyścić z pestek i pokroić w szerokie paski.
    9. Nadziać papryką zamarynowane mięso.
    10. Zszyć lub spiąć wykałaczkami.
    11. Ułożyć mięso na blasze do pieczenia, podlać wodą i wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika.
    12. Piec około 50 minut często polewając wyciekającym sosem.
    13. Następnie zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec około godziny.

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl