banner

Pączki hiszpańskie zwane też wiedeńskimi

Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska

Czas gotowania/pieczenia: 25 minut

Czas przygotowania: 35 minut

Pączki hiszpańskie zwane też wiedeńskimi

Składniki

Nazwa Ilość
10 dag masła 1 szt
20 dag mąki 1 szt
Na glazurę: (20 dag cukru pudru, łyżka soku z cytryny,3 łyżki gorącej wody) 1 szt
4 jajka 1 szt
Olej do smażenia 1 szt
Szczypta soli 1 szt

Opis

Przygotowanie

    1. W garnku zagotować szklankę wody z masłem i szczyptą soli.
    2. Zmniejszyć ogień i na wrzątek jednym ruchem wsypać przesianą mąkę, cały czas energicznie mieszając.
    3. Ucierać ciasto, aż będzie gładkie i zacznie odstawać od ścianek garnka.
    4. Ostudzić.
    5. Ciasto zmiksować z wbijanymi kolejno jajkami.
    6. Przełożyć do szprycy cukierniczej.
    7. Z papieru pergaminowego wyciąć kwadraty o boku około 10 cm, posmarować je olejem.
    8. Na każdy wycisnąć kółka ciasta o średnicy 6 - 7 cm (można też najpierw wyłożyć je na papier, a potem wyciąć.
    9. Olej rozgrzać w szerokim rondlu.
    10. Partiami wkładać pączki (papierem do góry, a po 1 minucie go usunąć - lekko odchodzi).
    11. Smażyć 4 - 5 minut z każdej strony, olej powinien mieć temperaturę około 180ºC.
    12. Wyjąć, osączyć na bibule.
    13. Cukier puder utrzeć z 2 - 3 łyżkami wrzątku i sokiem.
    14. Pączki odstawić do ostudzenia.
    15. Udekorować lukrem.
    16. Smacznego :)

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.