banner

Kisiel z owoców ( 4 porcje)

Autor: Sabina Grygierek

Czas gotowania/pieczenia: 25 minut

Czas przygotowania: 10 minut

Kisiel z owoców ( 4 porcje)

Składniki

Nazwa Ilość
1/3 szkl. cukru (jeśli owoce są kwaśne to trzeba dodać więcej) 1 szt
15 dag owoców ( mogą być mrożone lub suszone) 1 szt
2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 szt

Opis

Zdjęcie ze strony internetowej Pixabay.

Przygotowanie

    1. Owoce należy ugotować w niewielkiej ilości wody.
    2. Można przecedzić lub zostawić owoce.
    3. Po ugotowaniu uzupełnić wodę, żeby było pół litra.
    4. Wsypać cukier.
    5. Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w 3-4 łyżkach zimnej wody.
    6. Rozpuszczoną mąkę wlać do gotującego się wywaru z owoców.
    7. Zagotować powoli mieszając i zestawić z ognia.
    8. Zalej wodą, tak, aby zakryć owoce (ok. szklanka), zagotuj pod przykryciem. Przelej przez sito, owoce przetrzyj do wywaru z żurawin (czyli wody, w której się gotowały).
    9. Uzupełnij, by było 1/2 litra płynu.
    10. Wsyp ok. 1/3 szklanki cukru, doprowadź do wrzenia i mieszając, wlej 2 łyżki mąki ziemniaczanej rozpuszczone w 3-4 łyżkach zimnej wody.
    11. Doprowadź do wrzenia, zestaw z ognia.
    12. W razie potrzeby dosyp trochę cukru, wymieszaj.
    13. Podawaj po przestudzeniu lub na zimno, np. z kleksem bitej śmietany

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl