banner

Egzotyczny sorbet z musem truskawkowym

Autor: Magdalena Tęsiorowska

Czas przygotowania: 50 minut

Egzotyczny sorbet z musem truskawkowym

Składniki

Nazwa Ilość
Duży czerwony grapefruit 1 szt
Puszka Ananasów w zalewie 1 szt
Umyte, odszypułkowane truskawki 1 szklanka
Liście mięty do przystrojenia 1 szt

Opis

Polecany dla wszystkich dzieci ( deser bezglutenowy, wegański, bezlaktozowy) za wyjątkiem małych alergików uczulonych na cytrusy (w tym przypadku można zastąpić cytrusy np. jabłkami lub borówkami amerykańskimi).

Zdjęcie ze strony internetowej Pixabay.

Przygotowanie

    1. Zmrozić puszkę ananasów w zalewie (czas około 30 minut).
    2. Grapefruita obrać, pozbyć się błonek oraz skórek.
    3. Zmrożone ananasy wyjąć z puszki, pokroić w grubą kostkę i wrzucić do głębokiego naczynia.
    4. Grapefruita pokroić w grubą kostkę, dorzucić do ananasów.
    5. Dolać do naczynia zmrożoną zalewę z ananasów.
    6. Całość zblendować na gładką masę i odstawić na 10 minut do zamrażarki.
    7. W tym czasie umyć, odszypułkować truskawki i pokroić na połówki.
    8. Truskawki zmiksować.
    9. Wyjąć zmrożone owoce, poprzekładać do pucharków na lody.
    10. Wierzch sorbetu polać sosem z truskawek. Całość można przystroić listkiem mięty.
    11. Gotowe do podania.

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.