banner

Wilgotne ciasto marchewkowe

Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska

Czas gotowania/pieczenia: 50 minut

Czas przygotowania: 45 minut

Wilgotne ciasto marchewkowe

Składniki

Nazwa Ilość
Ciasto: (5 szklanek startej marchewki, 150 g brązowego cukru (do marchewek), 4 jajka, 1 szklanka cukru białego, 3/4 szklanki oleju roślinnego, 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego, 1 szklanka posiekanego ananasa, odsączonego, 2 i 2/3 szklanki mąki, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka soli, 2-3 łyżeczki mielonego cynamonu, 2 łyżeczki przyprawy do piernika lub domowa mieszanka (ja dałam 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej, 1/2 łyżeczki mielonych goździków,, 1/4 łyżeczki ziela angielskiego, 1/4 łyżeczkisuszonego imbiru, szczypta kardamonu)3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich 1 szt
Krem: (400 g serka philadelphia lub innego serka kremowego lekko solonego, 8 łyżek miękkiego masła, 1 i 2/3 szklanki cukru pudru, 1 łyżeczka pasty z wanilii (można zastąpić ekstraktem) 1 szt

Opis

Przygotowanie

    1. Ciasto: Starte marchewki zasypać brązowym cukrem, wymieszać i odstawić na ok. 1 godzinę, aby puściły sok.
    2. Piekarnik nagrzać do 175°C.
    3. Do dużej miski wbić jajka, ucierać.
    4. Stopniowo dodawać cukier i dalej ucierać do wykorzystania cukru, masa powinna być gęsta, jasna i puszysta.
    5. Stopniowo dodawać olej, dalej ubijać, dodać ekstrakt z wanilii, wymieszać.
    6. Dodać posiekane ananasy, wymieszać.
    7. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą, sól, cynamon i resztę przypraw.
    8. Wymieszać do połączenia się składników.
    9. Na koniec dodać marchew (razem z sokiem, który puściła) i orzechy włoskie. Wymieszać.
    10. Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie o śr. 24 cm) i wygładzić wierzch.
    11. Piec ok. 50 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do 175°C.
    12. Po wyjęciu z piekarnika nieco przestudzić w formie, następnie przełożyć na kratkę i całkowicie wystudzić.
    13. Krem: Wszystkie składniki kremu utrzeć na gładką masę.
    14. Całość: Wystudzone ciasto przekroić wzdłuż na dwa blaty.
    15. Połowę kremu rozsmarować na dolnym blacie, resztę wyłożyć na wierzch.
    16. Ozdobić wg uznania (u mnie marcepanowe marcheweczki, które można przygotować szybko i prosto w domu, ale można też kupić gotowe).
    17. Smacznego :)

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl