banner

Wilgotne ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska

Czas gotowania/pieczenia: 45 minut

Czas przygotowania: 1 godzina

Wilgotne ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

Składniki

Nazwa Ilość
2 3/4 szklanki mąki, śliwki węgierki lub inne mało dojrzałe 1 szt
Kruszonka: (180g mąki, 100g cukru, 16 g cukru waniliowego, 100 g roztopionego masła, 1/4 łyżeczki cynamonu) 1 szt
Składniki na ciasto: (1/2 szklanki letniego mleka, 1/2 szklanki cukru, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, skórka otarta z 1/2 cytryny, szczypta soli, 60 g rozpuszczonego masła, 1 jajko, 1 żółtko 1 szt
Składniki na zaczyn: (30 g świeżych drożdży, 1/2 szklanki letniego mleka, 1/2 szklanki maki, 1/4 łyżeczki cukru) 1 szt

Opis

Przygotowanie

    1. Zrobić zaczyn.
    2. Do dużego naczynia wlać mleko, dodać drożdże, mąkę i cukier, wymieszać.
    3. Przykryć ściereczką i pozostawić na 10-15 minut w ciepłym miejscu aż podwoi swoją objętość.
    4. Dodać pozostałe składniki i wyrobić aż ciasto będzie odchodzić od ręki.
    5. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne.
    6. Przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1 godzinę, aż ciasto podwoi swoją objętość.
    7. W międzyczasie przygotować kruszonkę. Mąkę wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym i cynamonem, zalać gorącym, roztopionym masłem i dobrze połączyć składniki.
    8. Uformować palcami kruszonkę.
    9. Dużą blachę o wymiarach 40x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia (piekłam w mniejszej formie, dlatego ciasto jest nieco wyższe).
    10. Wyłożyć na nią wyrośnięte ciasto, rozciągnąć je równomiernie (ciasto będzie dość cienkie).
    11. Ułożyć obok siebie przepołowione śliwki (wnętrze śliwki na górze), posypać kruszonką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30-40 minut.
    12. Piec w temperaturze 180°C około 40-45 minut (do suchego patyczka).
    13. Smacznego :)

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl