banner

Tarta z jagodami

Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska

Czas gotowania/pieczenia: 45 minut

Czas przygotowania: 1 godzina

Tarta z jagodami

Składniki

Nazwa Ilość
Dodatkowo: cukier puder do dekoracji 1 szt
Składniki na ciasto: (200 g mąki, 100 g zimnego masła, 1 jajko, 2 łyżki cukru pudru, 1 łyżeczka esencji waniliowej) 1 szt
Składniki na nadzienie: (350 g jagód,16 g cukru waniliowego, 3-4 łyżki cukru pudru (w zależności od stopnia kwaśności jagód),1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej) 1 szt

Opis

Przygotowanie

    1. Mąkę, cukier i posiekane masło szybko zagnieść.
    2. Jajko rozkłócić z ekstraktem, wlać do ciasta, zostawiając odrobinę do posmarowania ciasta w trakcie pieczenia.
    3. Ciasto energicznie zagnieść.
    4. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
    5. Po tym czasie piekarnik nastawić na 180°C. ¾ ciasta rozwałkować, resztę odłożyć do lodówki.
    6. Rozwałkowanym ciastem wyłożyć formę do tarty.
    7. Piec 20 minut ( w termoobiegu można ciut krócej).
    8. Tartę posmarować częścią odłożonego rozkłóconego jajka i piec jeszcze 3 minuty. Wyjąć ciasto.
    9. Jagody wymieszać z cukrem, wyłożyć na upieczony spód.
    10. Odłożone surowe ciasto rozwałkować, pokroić w paski i ułożyć na owocach.
    11. Paski ciasta posmarować resztą jajka.
    12. Piec jeszcze 15-20 minut (do złotego koloru).
    13. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika. Wystudzoną tartę oprószyć cukrem pudrem.
    14. Smacznego.

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl