banner

Szynka gotowana

Autor: Justyna Trojaczek

Czas gotowania/pieczenia: 2 godziny

Czas przygotowania: 2 godziny

Szynka gotowana

Składniki

Nazwa Ilość
Czosnek, ząbek 4 szt
Szynka 1 kg
Majeranek 2 łyżki
Liść laurowy 4 szt
Pieprz ziołowy 2 łyżeczki
Ziele angielskie 10 szt
Sól do smaku 1 szt

Opis

Jak nie masz czasu, to szynkę wysmaruj przyprawami, odstaw na 5 minut i dopiero wstaw do wody.

Przygotowanie

    1. Szynkę natrzyj czosnkiem, zielem angielskim, liściem laurowym oraz przyprawami. Odstaw na minimum dwie godziny do lodówki (najlepiej zamarynuj mięso dzień wcześniej.)
    2. Przełóż szynkę do garnka.
    3. zalej wrzątkiem całe mięso.
    4. Gotuj pod przykryciem na bardzo wolnym ogniu około 2,5 godziny.
    5. Pozostaw szynkę w wodzie do ostygnięcia. Smacznego.

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl