banner

Strucla serowo-cytrynowa z kruszonką

Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska

Czas gotowania/pieczenia: 35 minut

Czas przygotowania: 3 godziny

Strucla serowo-cytrynowa z kruszonką

Składniki

Nazwa Ilość
Ciasto: (1,5 szklanki mąki pszennej, 1/4 szklanki kefiru/maślanki, 1 duże jajko, 1,5 czubatej łyżki cukru, szczypta soli, 2 łyżki masła, 7 g drożdży świeżych, skórka otarta z połowy cytryny plus sok z niej wyciśnięty) 1 szt
Dodatkowo do posmarowania strucli przed pieczeniem: (1 jajko, 1 łyżka mleka). 1 szt
Kruszonka: (50 g mąki pszennej, 25 g cukru z prawdziwą wanilią, 30 g masła). 1 szt
Nadzienie: (250 g twarogu tłustego lub półtłustego, 1 żółtko, 1/3-1/2 szklanki cukru z prawdziwą wanilią, 25 g masła o temperaturze pokojowej, skórka otarta z 1 cytryny, skórka kandyzowana pomarańczowa lub cytrynowa (opcjonalnie). 1 szt

Opis

Przygotowanie

    1. Z drożdży, 2-3 łyżek mleka i łyżeczki cukru zrobić rozczyn. Dodać go do mąki, następnie dodać kefir, jajko, cukier, sól, skórkę otartą z cytryny i sok.
    2. Wszystko wyrobić, pod koniec dodając roztopione masło.
    3. Wyrabiać aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
    4. Wyrobione ciasto przełożyć do miski, nakryć lnianą ściereczką i pozostawić do podwojenia objętości (ok 60-90 min).
    5. Wszystkie składniki na nadzienie włożyć do miski i rozgnieść widelcem, następnie dokładnie wymieszać.
    6. Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrobić i rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok 25 x 35 cm (podsypując nieco mąką, żeby ciasto nie kleiło się do wałka). Na rozwałkowane ciasto wyłożyć nadzienie, na środku, wzdłuż dłuższego boku. Ciasto zwinąć w roladę, składając na 3 części (pierwszą dolną częścią ciasta przykrywamy część wysmarowaną nadzieniem, następnie składamy raz jeszcze, zwijając jak roladę, a boki podkładamy pod spód ciasta).
    7. Gotową struclę włożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, oprószyć mąką i pozostawić do ponownego wyrośnięcia na ok 30 minut.
    8. Przed pieczeniem strucle nacinamy po środku wzdłuż dłuższego boku ostrym nożem, prawie do końca, zostawiając po ok 3-5cm z każdej strony od końca (nie rozcięte).
    9. Posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżka mleka i posypać wcześniej przygotowaną kruszonką.
    10. Piec w temperaturze 190 stopni około 30-35 minut do złotego koloru.
    11. Smacznego.

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl