banner

Sernik z kaszy kukurydzianej i sera białego

Autor: Monika Gibniewska

Czas gotowania/pieczenia: 50 minut

Czas przygotowania: 15 minut

Sernik z kaszy kukurydzianej i sera białego

Składniki

Nazwa Ilość
Masło 100 g
Ser biały mielony 700 g
Skórka cytrynowa 1 łyżeczka
Cukier 150 g
Jaja 3 szt
Tłuszcz do wysmarowania formy 1 szt
Kasza kukurydziana 500 g
Mleko 2 szklanki
Cukier waniliowy 0,25 szt

Opis

Zdjęcie ze strony internetowej Pixabay.

Przygotowanie

    1. Kaszę wymieszać w niewielkiej ilości wody, dodać do gotującego się mleka, cały czas mieszając, ugotować, ostudzić.
    2. Masło rozetrzeć w misce.
    3. Ser dodać do utartego masła.
    4. Kaszę rozetrzeć w misce, dodać do masy serowej.
    5. Utrzeć żółtka z cukrem, białka ubić na sztywną pianę.
    6. Do masy serowej dodać żółtka, cukier waniliowy, skórkę cytrynową, pianę z białek, wymieszać.
    7. Wyłożyć masę do formy wysmarowanej tłuszczem, piec w temperaturze 180 stopni do uzyskania złotego koloru.

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl