banner

Pyszne rogale marcińskie

Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska

Czas gotowania/pieczenia: 20 minut

Czas przygotowania: 3 godziny

Pyszne rogale marcińskie

Składniki

Nazwa Ilość
Ciasto: (1 szklanka ciepłego mleka, 30 g świeżych drożdży, 3 żółtka (2 białka zostawiamy do masy makowej),pół łyżeczki ekstraktu z wanilii, 3,5 szklanki mąki, 3 łyżki cukru, szczypta soli, 3 łyżki masła (ok 50 g) + 200 g miękkiego masła (do wałkowania)) 1 szt
Dodatkowo: (jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania rogali, 1 szklanka cukru pudru + 1 łyżeczka soku z cytryny + gorąca woda (na lukier), posiekane orzeszki lub migdały do posypania) 1 szt
Nadzienie: (350 g białego maku, 100 g masy marcepanowej (dodałam 120 g domowej masy marcepanowej, smakuje o niebo lepiej od tej kupowanej w sklepie), 3/4 szklanki cukru pudru, 150 g orzechów włoskich, 100 g blanszowanych migdałów, 70 g suszonych fig (pominęłam), 70 g daktyli bez pestek (użyłam suszonych), 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej (dałam ciut więcej, ok. 90 g), 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany, 2 białka, 4 podłużne biszkopty, pokruszone na okruszki albo kawałek suchej chałki) 1 szt

Opis

Przygotowanie

    1. Ciasto: Przygotować rozczyn: do ½ szklanki ciepłego mleka dodać 1 łyżkę cukru i drożdże, dobrze wymieszać i odstawić na około 15 minut do wyrośnięcia (w ciepłe miejsce).
    2. Żółtka utrzeć z 2 łyżkami cukru i ekstraktem waniliowym na kogel – mogel.
    3. 3 łyżki masła roztopić w małym rondelku.
    4. Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli i wymieszać w dużej misce.
    5. Dodać rozczyn, pozostałe mleko i kogel mogel.
    6. Połączyć, wyrobić aż ciasto będzie sprężyste.
    7. Dodać roztopione, ostudzone masło i wyrabiać jeszcze przez chwilę, aż ciasto wchłonie tłuszcz.
    8. Wyrobione ciasto włożyć do miski, przykryć folią i wstawić do lodówki na godzinę.
    9. Schłodzone ciasto przełożyć na stolnicę (z racji tego, że stolnicy nie posiadam wykorzystałam blat) i rozwałkować na prostokąt (u mnie 45x25 cm) – tak, aby krótsze strony stanowiły górę i dół. 200 g masła pokroić w plastry, ułożyć na cieście a następnie rozsmarować równomiernie na całej powierzchni.
    10. 1/3 ciasta złożyć do góry, następnie złożyć dolną część tak, by przykryła tę górną – wyjdą trzy warstwy.
    11. Docisnąć, obrócić o 90 stopni i delikatnie rozwałkować na prostokąt (nie podsypywać zbyt mocno mąką – ciasto jest plastyczne.
    12. Złożyć tak jak poprzednio na trzy części i włożyć na kolejną godzinę do lodówki.
    13. Proces wałkowania i składania powtarzać 3 razy za każdym razem obracając ciasto i chłodząc je między wałkowaniami przez godzinę.
    14. Po ostatnim rozwałkowaniu i złożeniu ciasto dobrze zawinąć w folię i włożyć do lodówki na na całą noc.
    15. Wyjąć z lodówki na 20 minut przed robieniem rogalików.
    16. Nadzienie: Mak, figi i orzechy sparzyć gorącą wodą (każde w osobnym naczyniu).
    17. Zostawić na 30 minut, odcedzić i dobrze odsączyć (na drobnym sicie).
    18. Mak, orzechy, figi, daktyle i migdały dwukrotnie przepuścić przez maszynkę z drobnym sitem.
    19. Masę marcepanową rozetrzeć mikserem z cukrem pudrem i 3 łyżkami śmietany.
    20. Do utartej masy dodawać partiami zmielony mak z bakaliami i cały czas miksować na średnich obrotach.
    21. Dodać okruszki biszkoptowe, posiekaną skórkę pomarańczową i dobrze wymieszać.
    22. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy makowej i delikatnie wymieszać.
    23. Masa powinna być zwarta, ale nie twarda.
    24. Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 65 x 40 cm i przeciąć wzdłuż długiego boku na 2 części.
    25. Każdy powstały w ten sposób pasek pokroić na 8 trójkątów.
    26. Rozsmarować nadzienie zostawiając mały margines na wszystkich bokach trójkąta – na postawie trójkąta zostawić około 1,5 cm.
    27. Brzeg trójkąta założyć na masę makową, na środku zrobić nacięcie i delikatnie odgiąć na boki a następnie zwinąć rogaliki zawijając rogi pod spód (brzmi skomplikowanie, ale robi się łatwo).
    28. Masa makowa ma prawo, a nawet powinna lekko wychodzić i być widoczna.
    29. Gotowe rogaliki ułożyć na blaszce zostawiając między nimi spore odstępy, przykryć ściereczką kuchenną i pozostawić do wyrośnięcia na 90 minut.
    30. Piekarnik nagrzać do 180º C.
    31. Wyrośnięte rogale posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, wstawić do gorącego piekarnika i piec około 20 minut, aż się ładnie zarumienią.
    32. Wyjąć na kratkę i jeszcze lekko ciepłe polukrować (cukier puder utrzeć z 1 łyżeczką soku z cytryny i niewielką ilością ciepłej wody), posypać posiekanymi orzechami lub migdałami.
    33. Smacznego :)

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl