banner

Migdałowe ciasteczka Spekulatius - Speculoos

Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska

Czas gotowania/pieczenia: 8 minut

Czas przygotowania: brak czasu

Migdałowe ciasteczka Spekulatius - Speculoos

Składniki

Nazwa Ilość
1/2 niepryskanej cytryny 1 szt
3/4 opakowania przyprawy korzennej (u mnie przyprawa do piernika kamis) 1 szt
1 duże jajko 1 szt
1 i 1/2 szklanki mąki 1 szt
1 szczypta soli 1 szt
100 g cukru 1 szt
16 g cukru z prawdziwą wanilią (ja zastąpiłam łyżeczką pasty waniliowej) 1 szt
2 łyżki skrobi ziemniaczanej 1 szt
50 g płatków migdałowych (ja pominęłam) 1 szt
90 g miękkiego masła 1 szt
Kilka kropli olejku migdałowego (u mnie łyżeczka ekstraktu z migdałów) 1 szt

Opis

Źródło: slodkiefantazje.pl

Przygotowanie

    1. Zetrzeć skórkę z połowy cytryny.
    2. Utrzeć masło z cukrem i cukrem waniliowym (ekstrakt dodać po ucieraniu).
    3. Ciągle mieszając, dodać stopniowo jajko, przyprawy.
    4. Mąkę ziemniaczaną i skrobie wymieszać, przesiać.
    5. Część mieszanki połączyć z masą przez mieszanie, a resztę dodać przez wyrabianie za pomocą mieszadeł miksera.
    6. Pozostawić tak przygotowane ciasto na 1 dzień w chłodnym miejscu pod przykryciem.
    7. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C (termoobieg/0 lub 200°C (grzałka góra/dół).
    8. Ciasto cieniutko rozwałkować przełożyć do foremek, docisnąć (można też powycinać z niego różne kształty wykrawaczkami lub rozwałkować specjalnym wałkiem do zdobienia ciasteczek.
    9. Piec na środkowej półce piekarnika, przez około 8 minut.
    10. Pod koniec pieczenia obserwować, żeby ciastka nie uległy zbyt mocnemu przypieczeniu.
    11. Wyjąć foremki z piekarnika i pozostawić w nich ciastka na około 5 minut.
    12. Następnie delikatnie wyjąć ciastka i przełożyć je do dalszego stygnięcia na kratkę.
    13. Smacznego :)

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl