banner

Ekspresowe ciastka z morelami i karmelem

Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska

Czas gotowania/pieczenia: 20 minut

Czas przygotowania: 45 minut

Ekspresowe ciastka z morelami i karmelem

Składniki

Nazwa Ilość
2 łyżki masła 1 szt
200 g cukru 1 szt
Kilkanaście moreli świeżych (poza sezonem można użyć tych z puszki) 1 szt
Ok. 450 ciasta francuskiego wcześniej rozmrożonego (najlepiej domowego, a jeśli kupowane, to polecam to robione na maśle) 1 szt
Opcjonalnie 50 g śmietanki kremówki 1 szt

Opis

Przygotowanie

    1. Ciasto francuskie rozmrozić. Morele umyć, przepołowić i pozbyć się pestek.
    2. Cukier skarmelizować na patelni. W tym celu wysypać cukier na patelnię, dodać odrobinę wody, poczekać aż cukier zbryli się i ponownie roztopi, zmieniając kolor na ciemnobrązowy. Wtedy szybko dodajemy masło i energicznie mieszamy. Gdy tylko cukier ponownie się rozpuści i połączy z masłem karmel przekładamy do foremek na tartaletki (jeśli byłby zbyt gęsty lub zbyt szybko gestnieje mozna podgrzać go z odrobiną śmietanki kremówki, mieszając aż sie połączy). Na wierzch kładziemy morele (nacięciem do spodu).
    3. Z ciasta wycinany koła o średnicy większej od foremki o ok. 1 cm, przykrywamy nim morele i dociskamy do brzegów foremek.
    4. Ciastka pieczemy ok 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 °C (piekłam z termoobiegiem, bez termoobiegu tempratura 220 °C). Gotowe tartaletki studzić na kratce kuchennej. Podawać z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi.
    5. Smacznego :)

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl