banner

Ekspresowa tarta ucierana z jagodami

Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska

Czas gotowania/pieczenia: 35 minut

Czas przygotowania: 25 minut

Ekspresowa tarta ucierana z jagodami

Składniki

Nazwa Ilość
1 torebka tartej skórki cytrynowej (u mnie skórka starta z 1 dużej cytryny) 1 szt
150 g brązowego cukru ( u mnie cukier puder) 1 szt
16 g cukru z prawdziwą wanilią 1 szt
200 g mąki pszennej 1 szt
3 średnie jajka 1 szt
300 g jagód lub innych drobnych i lekkich owoców 1 szt
Opcjonalnie cukier puder do oprószenia (ja pominęłam) 1 szt
100 g miękkiego masła 1 szt
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 szt

Opis

Przygotowanie

    1. Masło utrzeć na puszystą masę, stopniowo dodawać cukier, cukier waniliowy i startą skórkę cytrynową.
    2. Masę miksować dodając kolejno jajka, po dodaniu każdego dokładnie zmiksować masę.
    3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i krótko zmiksować na średnich obrotach z masą jajeczną.
    4. Formę na tartę o śr. 26 cm natłuścić. Wyłożyć na nią ciasto i równo rozsmarować.
    5. Na wierzch wysypać umyte i osuszone jagody.
    6. Ciasto piec około 35 minut w temp. 180 ° C (z termoobiegiem 160°C).
    7. Upieczona tartę studzić w formie. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
    8. Smacznego :)

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl