banner

Drożdżówki zawijaski z dżemem

Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska

Czas gotowania/pieczenia: 20 minut

Czas przygotowania: 55 minut

Drożdżówki zawijaski z dżemem

Składniki

Nazwa Ilość
1/4 szklanki cukru 1 szt
15 g świeżych drożdży 1 szt
2 i 1/2 szklanki mąki 1 szt
2 żółtka 1 szt
50 gram miękkiego masła 1 szt
Dodatkowo: (dżem lub powidła/marmolada (ok. 400 g), 1 jajko do posmarowania bułeczek, 1 łyżka mleka do rozmącenia z jajkiem) 1 szt
200 ml mleka 1 szt
Szczypta soli 1 szt

Opis

Przygotowanie

    1. Z drożdży, kilku łyżek ciepłego mleka , 1 łyżeczki cukru i garści mąki przygotować zaczyn.
    2. Odstawić na 10-15 min. w ciepłe miejsce.
    3. Wyrośnięty zaczyn połączyć z mąką, dodać resztę mleka, cukier, masło , żółtka i sól.
    4. Wyrobić.
    5. Przykryć, odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia (na ok. 30 min.).
    6. Ciasto rozwałkować obficie podsypując mąką (ciasto jest dość luźne) na prostokąt o wymiarach ok. 50 x 30 cm, cały posmarować dżemem.
    7. Zwinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku i pokroić na kawałki o grubości ok. 4 cm.
    8. Ułożyć je na blasze w sporych odstępach, nożem ponacinać wierzch bułeczek w poprzek.
    9. Przykryć, odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 min.
    10. Lekko podrośnięte posmarować jajkiem rozmąconym wcześniej z mlekiem.
    11. Piec w temp. 200°C przez około 15 min.
    12. Studzić na kratce.
    13. Można opruszyc cukrem pudrem lub polukrować.
    14. Smacznego :)

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl